Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omul lui Călin Popescu Tăriceanu spune de ce se votează în Parlament împotriva cererilor de arestare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inaquam Dacian Ciolos Parlament

Prim-vicepreşedintele ALDE, deputatul Steluţa Cătăniciu, spune că e falsă ideea potrivit căreia dacă parlamentarii nu votează o cerere de arestare înseamnă obstrucţionarea justiţiei, ea arătând că "nu prin arestări se face justiţie". "Se acreditează tot mai mult în România ideea că a nu vota încuviinţarea unei cereri de arestare a parlamentarilor, atunci când este prevăzută o astfel de procedură, înseamnă obstrucţionarea justiţiei. Nimic mai fals! Justiţia se face în continuare! Însă ea trebuie făcută strict şi riguros, pe baza probelor existente la dosar şi nu prin manipularea opiniei publice", declară Cătăniciu, într-un comunicat remis luni Agerpres.

În opinia sa, "a nu vota o cerere de arestare nu înseamnă obstrucţionarea justiţiei, ci înseamnă respectarea prezumţiei de nevinovăţie, înseamnă respectarea dreptului la apărare, principii fără de care România nu poate fi un stat de drept, aşa cum îşi doreşte". "Sunt avocat şi ştiu ce spun. O apărare făcută din arest este făcută doar pe jumătate. Ne-am obişnuit să vorbim, în ultima perioadă, fără a înţelege cât de periculoasă este conturarea unei asemenea opinii, că judecătorii luptă împotriva corupţiei. Dacă ar fi aşa, ar însemna că judecătorii s-ar poziţiona într-o anume tabără, ceea ce ar încălca în mod grav principiul egalităţii armelor în procesul penal. Acesta este un principiu esenţial pentru un proces echitabil care semnifică tratarea egală a părţilor pe toată desfăşurarea procedurii în faţa instanţelor de judecată, fără ca una dintre ele să fie avantajată în raport cu cealaltă, respectiv persoana cercetată şi procuror", arată Cătăniciu, în comunicatul citat.

Conform deputatului ALDE, Curtea Europeană a Drepturilor Omului spune în toate cauzele pe care România le pierde pe bandă rulantă în faţa instanţei supreme în materie de drepturi fundamentale ale omului că această egalitate nu poate fi relativă. "La noi, în schimb, da! A devenit relativă atunci când Livia Stanciu, pe vremea când era preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ne-a anunţat cu mult cinism că judecătorii au devenit partenerii de nădejde ai DNA! Noroc că nu toţi gândesc la fel!", adaugă Cătăniciu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.