Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se văd de la Cotroceni PERICOLELE la adresa economiei României: Omul lui Iohannis trasează priorităţile

R Street Institute
deficit economie buget

Economistul Cosmin Marinescu, consilierul pe probleme economice al președintelui Klaus Iohannis, analizează situaţia economiei României în anul 2017 şi principalele măsuri care trebuie luate pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă.

"România a înregistrat în anul 2017 o creștere economică record, care s-a bazat, însă, cu precădere pe consum. Contribuția investițiilor a devenit pozitivă, însă factorul investițional este încă redus, ceea ce ar putea afecta creșterea sustenabilă pe termen mediu și lung. Contextul macroeconomic actual este unul al contrastelor, împletite în spirala creștere economică record - deficite bugetare înalte, în condițiile în care deficitul bugetar s-a încadrat totuși în ținta de 3% din PIB, prin sacrificarea programului de investiții publice și prin măsuri corective. Creșterea economică suplimentară realizată în anul 2017 nu s-a reflectat, în mod corespunzător, și în creșterea veniturilor fiscale, fapt ce indică, totuși, performanțe reduse în planul colectării și administrării fiscale", scrie Marinescu într-un articol publicat pe blogul personal.

Prezentare - Economia României 2017 în grafice: performanțe, riscuri, provocări (.pdf)

"Ocuparea forței de muncă este în continuă creștere, rata șomajului consemnând un minim istoric, însă piața muncii este tensionată pe fondul unui deficit acutizat de resurse umane calificate. Pe fondul avansului consistent al importurilor, deficitul comercial s-a intensificat, ceea ce a contribuit la adâncirea deficitului în balanța de plăți. În contextul unui grad sporit de volatilitate financiară, reflectată în dinamicile cursului de schimb și ale ratelor dobânzii, intensificarea presiunilor inflaționiste indică necesitatea unei ajustări de traiectorie în planul politicilor economice", mai scrie consilierul lui Iohannis.

Cosmin Marinescu susţine nevoia unei reorientări a politicilor economice dintre consum spre investiții. "Esențială este îmbunătățirea calității investițiilor publice prin atragerea fondurilor europene, în special în domeniul infrastructurii de transport. Totodată, pentru susținerea inițiativei private și a mediului de afaceri, este vital să se asigure predictibilitatea economică și perspectiva sustenabilității, puternic afectate în ultima perioadă prin inițiative fiscale insuficient fundamentate în planul oportunității și al impactului economic. Consolidarea performanțelor economice reclamă priorități clare în planul politicilor structurale, inclusiv prin întărirea disciplinei financiare în economie și îmbunătățirea guvernanței corporatiste în sectorul companiilor de stat", mai scrie Marinescu pe blog.

Vezi şi: Acidul cafeic, un excelent antiinflamator și antioxidant natural. Unde se mai găsește în afară de cafea .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.