Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMV Petrom, contribuție de 16 miliarde de lei la bugetul de stat în 2023. Compania dezvăluie planuri pentru investiții record

Radu Pop
omvpetrom.com
OMV Petrom

OMV Petrom, cea mai mare companie după cifra de afaceri din România, și-a prezentat rezultatele financiare impresionante pentru anul 2023, cu performanțe solide în ciuda condițiilor dificile de pe piață. Directorul general al companiei, Christina Verchere, a anunțat, de asemenea, investiții semnificative care vor transforma profund compania în următorii ani.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale  a fost de 8,5 mld lei, în contextul contribuției mai mici din partea tuturor segmentelor de activitate, reflectând efectul de bază ridicat al contextului de piață fără precedent din 2022.

În mod notabil, OMV Petrom a rămas un contribuabil semnificativ la bugetul de stat al României, cu o contribuție substanțială de 16 miliarde de lei, care include o distribuție record de dividende. Profitul net al companiei a scăzut totuși la 4 miliarde de lei din cauza contribuției de solidaritate pentru 2022 și 2023, în valoare totală de 2,7 miliarde de lei, și a impozitului pe profit.

Prioritățile OMV Petrom în 2024: Gazele din Marea Neagră, energia verde și stații de încărcare a vehiculelor electrice

Neptun Deep, cel mai important proiect din domeniul gazelor naturale din Romania, a primit anul trecut decizia finală de investiție, iar în a doua jumătate a anului 2023 nu mai puțin de 80% din lucrările necesare demarării producției în largul Mării Negre au fost deja  contractate. În 2024, OMV Petrom va continua pregătirile pentru executarea primelor sonde în perimetrul Neptun Deep, acțiune așteptată pentru anul 2025. Producția de gaze naturale este așteptată pentru anul 2027.

În conformitate cu angajamentul său față de sustenabilitate și energie verde, OMV Petrom și-a extins rapid proiectele verzi în 2023. Compania a anunțat planuri de dezvoltare a unor parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de 410 MW în parteneriat cu CE Oltenia, alături de proiecte cumulate de 710 MW în Teleorman. În plus, a fost semnat recent un contract de achiziție cu Renovatio proiecte cu o capacitate de de aproximativ 1 GW.

De asemenea, OMV Petrom face pași importanți în sectorul electromobilității. Compania este pregătită să devină cel mai mare jucător din România până la sfârșitul anului 2024, cu aproximativ 1.000 de puncte de încărcare. Această mișcare a fost facilitată de achiziționarea de către OMV Petrom a Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare a vehiculelor electrice din România, cu planuri de extindere la aproximativ 650 de puncte de încărcare până în 2026.

Investiții record și proiecte sociale

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, și-a exprimat optimismul pentru viitorul companiei, declarând: „2023 a fost un an remarcabil pentru implementarea Strategiei 2030 a OMV Petrom. Proiectul Neptun Deep a intrat în faza de dezvoltare și ne-am extins portofoliul de proiecte verzi. În 2023 am intensificat investițiile, la aproape 5 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât în 2022. Planificăm să continuăm în această direcție, intrând în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în același timp.”

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, media anuală a investițiilor OMV Petrom în perioada 2017-2021, înainte de lansarea Strategiei 2030, a fost de 3,5 miliarde de lei. În schimb, în 2023, compania a investit aproape 5 miliarde de lei, iar în 2024 se preconizează o creștere cu 70%, până la 8 miliarde de lei. Aceasta este si valoarea medie anuala estimata pentru 2025-2026.

OMV Petrom și-a reafirmat, de asemenea, angajamentul de a susține cauzele sociale, dedicând circa 200 de milioane de lei doar anul trecut unor programe din domeniile sănătății și educației. Aceste inițiative au inclus „Start în educație”, „România Plantează pentru Mâine”, modernizarea spitalului de urgență din Ploiești și un parteneriat cu Academia „Gheorghe Hagi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.