Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU a acuzat Moscova de crime de război legate de atacurile aeriene în Siria

Agerpres
ONU Viena

Anchetatori ai ONU au acuzat luni Moscova de crime de război legate de atacurile aeriene în Siria şi au avertizat Ankara că ar putea fi trasă la răspundere pentru crime de război împotriva kurzilor în nordul teritoriului sirian, informează AFP, potrivit Agerpres.

Aceste acuzaţii, care intervin într-un context de puternice tensiuni între Turcia şi forţele siriene susţinute de Rusia după escaladarea ostilităţilor în ultimul bastion rebel Idlib, nu sunt însă legate direct de confruntările recente.

Într-un raport publicat luni, care acoperă perioada dintre iulie 2019 şi 10 ianuarie, Comisia de anchetă internaţională cu privire la Siria (COI) afirmă că a găsit dovezi privind implicarea avioanelor ruse în două lovituri aeriene la Idlib şi în campania Damascului - în iulie şi august - soldate cu peste 60 de morţi.

'Comisia a concluzionat că un avion rusesc a fost implicat în fiecare incident', indică COI, adăugând că 'aviaţia rusă nu a dirijat atacurile asupra unui obiectiv militar specific, ceea ce echivalează cu o crimă de război constând în lansarea unor atacuri arbitrare asupra zonelor civile'.

Raportul indică de asemenea că Turcia ar putea fi trasă la răspundere penală pentru încălcări grave comise de aliaţii ei din Armata naţională siriană (rebelii sirieni proturci), inclusiv pentru executarea unei reprezentante politice a kurzilor.

Citește și: După ce au golit rafturile, speriați de coronavirus, românii vor să dea marfa înapoi

Trupele turce şi aliaţii lor în Siria au cucerit o parte din nordul Siriei, după ce au lansat în octombrie trecut o campanie militară împotriva forţelor kurde care a provocat exodul a zeci de mii de persoane.

În raportul său, COI - creată în 2011 de către Consiliul ONU pentru drepturile omului - se bazează pe mărturii ale unor familii kurde strămutate şi ale altor civili care i-au acuzat pe rebelii sirieni susţinuţi de Ankara de comiterea unor execuţii arbitrare şi de jafuri, precum şi de confiscarea abuzivă a proprietăţilor.

COI subliniază în special execuţia sumară la 12 octombrie a unei responsabile politice kurde şi a şoferului ei de către rebeli pro-turci.

Hevrin Khalaf - secretar general al partidului Viitorul Siriei, membră a direcţiei Consiliului democratic sirian - avea 35 de ani când a fost oprită pe autostradă -venind dinspre Qamishli - de către membri ai Brigăzii 123 a Armatei naţionale siriene. Aceştia au scos-o din maşină, târând-o de păr şi i-au mutilat corpul înainte de a o executa, potrivit COI.

Anchetatorii ONU evocă de asemenea 'omoruri', precum şi 'jafuri' comise de combatanţi ai Armatei naţionale siriene.

'Dacă se adevereşte că membrii grupărilor armate acţionau sub comandamentul şi controlul efectiv al forţelor turce, aceste încălcări ar putea antrena responsabilitatea penală a comandanţilor care ştiau sau ar fi trebuit să ştie despre aceste crime şi nu au luat toate măsurile necesare pentru a le preveni', se subliniază în raport.

Anchetatorii ONU menţionează de asemenea atacul aerian din 12 octombrie asupra unui convoi civil compus din 80 de vehicule, în care se aflau familii cu copii şi jurnalişti. 11 persoane au fost atunci ucise şi alte 74 rănite.

Ei denunţă ţintirea 'obiectivelor necesare pentru supravieţuirea populaţiei civile', referindu-se la loviturile din apropierea staţiei de apă Aluk, care a dus la întreruperea furnizării de apă pentru 460.000 de persoane.

COI a acuzat în mod repetat diferite părţi de comiterea unor crime de război şi în anumite cazuri de crime împotriva umanităţii.

Declanşată în martie 2011, revolta împotriva puterii în Siria s-a transformat într-un război devastator. Peste 380.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la începutul ostilităţilor, potrivit Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.