Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU a aprobat acordul SUA - talibani din Afganistan

asiasociety.org
afganistan

Consiliul de Securitate al ONU a votat marţi în unanimitate o rezoluţie americană prin care aprobă acordul încheiat la 29 februarie între Statele Unite şi talibanii afgani, unul din rarele cazuri în care acest organ validează o înţelegere între un stat şi o gherilă, transmite AFP, scrie Agerpres.

Decizia ONU este cu atât mai surprinzătoare cu cât Consiliul a aprobat un acord ce include două anexe secrete referitoare la lupta antiteroristă şi la care membrii săi nu au avut acces. Potrivit diplomaţilor, ea ar putea constitui un precedent pentru alte state şi, totodată, să pună sub semnul întrebării credibilitatea Consiliului de Securitate dacă acordul nu va fi respectat de talibani.

În textul acordului, SUA promit o retragere totală a forţelor străine din Afganistan în termen de 14 luni, cu condiţia respectării de către talibani a angajamentelor de securitate şi a deschiderii de negocieri de pace cu guvernul afgan.

'Consiliul de Securitate al ONU îndeamnă guvernul afgan să facă să avanseze procesul de pace mai ales printr-o participare la negocieri interafgane, cu o echipă de negociatori diversă şi incluzivă compusă din lideri politici şi societatea civilă, şi care să includă femei', subliniază rezoluţia, negociată timp de o săptămână.

Textul mai cere guvernului afgan să se angajeze în negocieri cu talibanii spre a se ajunge la 'o încetare a focului permanentă şi totală'.

Acordul încheiat la 29 februarie prevedea un debut al discuţiilor la 10 martie, probabil la Oslo, dar acest termen nu a fost respectat din diferite motive.

Printre acestea, grava criză instituţională declanşată luni odată cu depunerea simultană a jurământului ca preşedinte atât de către cel în funcţie, Ashraf Ghani, cât şi de către principalul său adversar Abdullah Abdullah.

Rezoluţia primeşte 'favorabil' acordul din 29 februarie şi cere 'tuturor statelor să-şi aducă sprijinul deplin negocierii unui acord de pace complet şi durabil, care ar pune capăt războiului, în beneficiul tuturor afganilor'.

Textul subliniază 'importanţa unei participări efective şi semnificative (la negocieri) a femeilor, tinerilor şi minorităţilor, şi afirmă că orice reglementare politică trebuie să protejeze drepturile tuturor afganilor, inclusiv ale femeilor, tinerilor şi minorităţilor'.

În fine, Consiliul de Securitate se declară 'pregătit încă de la debutul negocierilor interafgane să revăd sancţiunile' impuse de ONU unor indivizi sau grupări începând din 2011.

La rândul său, guvernul afgan s-a declarat miercuri pregătit să elibereze treptat 5.000 de prizonieri talibani în schimbul unei reduceri 'importante' a violenţelor, deschizând astfel calea pentru negocieri istorice cu insurgenţii.

Conform purtătorului de cuvânt al lui Ghani, sâmbătă vor începe 'graţierea şi eliberarea a 1.500 de prizonieri talibani', în ritmul de câte o sută pe zi.

După începerea discuţiilor între autorităţi şi insurgenţi, vor fi eliberaţi câte 500 de deţinuţi la fiecare două săptămâni, până la 5.000 de persoane, 'cu condiţia unei diminuări importante a violenţelor', a indicat Sediq Sediqqui pe Twitter.

Armata americană a început marţi retragerea din două baze afgane, de la Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand (sud), aflată în mare parte sub controlul talibanilor, şi din provincia Herat (vest), după cum a declarat pentru AFP un responsabil american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.