Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU a aprobat devărsarea apei radioactive de la Fukushima în ocean - Ce efecte poate avea o astfel de decizie

dw.com
Fukushima Daiichi

În această săptămână, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, a aprobat Japoniei planul de descărcare a peste un milion de tone de apă utilizată pentru răcirea componentelor centralei nucleare, distrusă de un tsunami în 2011.

Compania japoneză a primit aprobarea finală de la Autoritatea de Reglementare Nucleară din Japonia pentru a elibera în mare apa radioactivă de la centrala Fukushima. Prin obținerea acestui certificat, compania poate începe procesul planificat, notează Reuters.

După ce Japonia a anunțat că va deversa apele radioactive de la centrala nucleară Fukushima în mare, China a decis să interzică importurile de alimente din Japonia, invocând motive de siguranță.

Ce efecte poate avea o astfel de decizie

Specialiștii atrag atenția cu privire la planul Japoniei de a deversa apa radioactivă în ocean, deoarece capacitatea de stocare devine din ce în ce mai limitată. După un proces de decontaminare care va îndepărta elementele radioactive, cu excepția tritiului, și după diluare, o parte din apă va fi eliberată în ocean.

Există îngrijorări legate de impactul pe care această strategie îl poate avea asupra vieții marine și a curenților oceanici, deoarece izotopii radioactivi ar putea fi transportați în întregul Ocean Pacific. Experții subliniază faptul că orice deversare în ocean de la Fukushima va avea consecințe care depășesc granițele și generațiile.

Cu toate acestea, există și păreri că impactul va fi minim. Comparativ cu eliberarea accidentală masivă de materiale radioactive din 2011, nivelul de radioactivitate din apa deversată planificată este extrem de scăzut, ceea ce face ca un incident periculos să fie puțin probabil.

Cu toate că nu se așteaptă ca această deversare să distrugă ireparabil Oceanul Pacific, este important să fim îngrijorați și să monitorizăm situația în continuare, conform declarațiilor radiochimistului marin Ken Buesseler.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.