Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU a cerut o anchetă 'rapidă şi independentă' asupra tulburărilor sângeroase din Uzbekistan

UN NEWS
Michelle Bachelet Înalt comisar al ONU pentru drepturile omului

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, a cerut marţi o anchetă rapidă şi independentă asupra confruntărilor sângeroase produse în timpul manifestaţiilor masive din Uzbekistan, relatează AFP.

Autorităţile uzbece au anunţat luni că 18 persoane au murit în timpul confruntărilor de vineri din Karakalpakstan, în timpul manifestaţiilor care denunţau un proiect de reformă constituţională ce ar reduce autonomia acordată acestei regiuni in nord-vestul Uzbekistanului, cu capitala la Nukus.

"Informaţiile pe care le-am primit privind violenţe grave, între care şi crime, în timpul manifestaţiilor sunt foarte îngrijorătoare", a precizat Michelle Bachelet într-un comunicat, făcând apel la "autorităţi să dea dovadă de cea mai mare reţinere" şi "să deschidă imediat o anchetă transparentă şi independentă asupra oricărei acuzaţii de acte criminale (...), inclusiv a încălcărilor comise de agenţi ai statului".

Michelle Bachelet a mai spus că peste 500 de persoane au fost arestate. "Oamenii nu ar trebui să fie condamnaţi pentru că îşi exercită drepturile", potrivit fostei preşedinte a statului Chile, care a reamintit că "în virtutea Pactului internaţional privind drepturile civile şi politice, la care Uzbekistanul este parte, fiecare are dreptul la libertate de expresie, de adunare paşnică, dreptul de a participa la afacerile publice", de a vedea un avocat rapid după arestare şi de a avea un proces echitabil, potrivit Agerpres.ro.

Confruntările între manifestanţi antiguvernamentali şi forţele de securitate reprezintă cea mai gravă criză prin care a trecut Şavkat Mirzioev, fost prim-ministru devenit preşedinte în 2016, la moartea mentorului şi predecesorului său Islam Karimov.

El a efectuat importante reforme economice şi sociale, promiţând şi o timidă liberalizare politică. Reales anul trecut, el a anunţat recent că vrea să reformeze Constituţia pentru ca aceasta să-i permită să rămână la putere mai mult timp.

Starea de urgenţă a fost instituită sâmbătă timp de o lună în regiune, dar Înaltul Comisar al ONU a reamintit autorităţile uzbece că restricţiile din timpul stării de urgenţă trebuie să fie conforme cu dreptul internaţional, necesare, proporţionale, nediscriminatorii, limitate în timp şi supravegheate pentru a evita excesele.

Michelle Bachelet a presat guvernul să restabilească imediat accesul la internet, estimând că măsura are un impact asupra anumitor drepturi fundamentale, precum libertatea de expresie sau accesul la informaţie.

Acest nou episod de violenţe se adaugă la lunga listă de ciocniri, revolte, represiuni şi confruntări care zguduie cu regularitate fostele republici sovietice din Asia Centrală, asupra cărora Rusia exercită în continuare o mare influenţă, comentează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.