Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU a început inspectarea Marii Bariere de Corali pentru a evalua dacă aceasta poate fi considerată 'în pericol'

playtech.ro
Marea Barieră de Corali

Organizaţia Naţiunilor Unite a început luni inspectarea Marii Bariere de Corali pentru a evalua dacă acest sit natural aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO şi în prezent afectat de un episod de albire este protejat de schimbările climatice, informează AFP.

Autorităţile au confirmat săptămâna trecută că temperaturile mai ridicate decât media au cauzat albirea unor zone de corali, spulberând speranţele că o vară mai răcoroasă din cauza fenomenului meteorologic La Nina va scuti recifele de un nou sezon de daune cauzate de căldură, potrivit Agerpres.

Misiunea UNESCO va evalua dacă guvernul australian depune suficiente eforturi împotriva ameninţărilor cu care se confruntă Marea Barieră de Corali, inclusiv a schimbărilor climatice, înainte ca în iunie Comitetul Patrimoniului Mondial să decidă dacă o va include pe lista siturilor aflate "în pericol".

Expertul în corali Scott Heron, de la Universitatea James Cook, a declarat pentru AFP că speră "să existe o oarecare transparenţă în zonele recifului pe care (echipa ONU) le vizitează", inclusiv în cele afectate de actualul episod de albire.

"Starea unor părţi ale recifului este atât de proastă încât nu există nicio posibilitate de albire a coralului în acest an deoarece au mai rămas puţini corali", a deplâns el.

Potrivit lui Heron, schimbările climatice aduc reciful mai aproape de pragul său de stres, favorizând episoadele de albire.

"Trebuie să luăm măsuri urgente privind schimbările climatice în acest deceniu", a îndemnat el.

Din 2016, Marea Barieră de Corali a suferit trei episoade de albire masivă, în timpul cărora coralii supuşi la temperaturi ridicate au expulzat algele care trăiau în ţesuturile lor, rămânând fără culorile strălucitoare.

În iulie anul trecut, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis să nu includă situl pe lista celor aflate "în pericol", spre surprinderea multor observatori şi împotriva recomandării UNESCO.

Australia a lansat planul de protecţie "Reef 2050", dispunând de un buget de mai multe miliarde de dolari, după ce în 2015 ONU a ameninţat că va retrograda clasarea sitului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.