Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU acuza beligerantii din Siria de crime de razboi

tun Siria

Asedierea oraşelor siriene este 'o crimă de război', a estimat joi secretarul general al ONU Ban Ki-moon, în ajunul unei probabile reuniuni a Consiliului de securitate la cererea Parisului, Londrei şi Washingtonului pentru ameliorarea ajutorului umanitar în oraşele vizate, potrivit AFP.

Evocând soarta oraşului Madaya şi a altor oraşe asediate de beligeranţi în Siria, Ban a declarat presei: 'Să fim clari: utilizarea foametei ca armă a războiului este o crimă de război'.

El a subliniat în acelaşi timp că regimul şi opoziţia înarmată 'se fac vinovate de aceasta şi de alte atrocităţi interzise prin legile umanitare internaţionale'.

Secretarul general al ONU a cerut ca 'ţările din regiune şi cele din afara ei care pot avea influenţă în zonă să facă presiuni pentru a se obţine accesul umanitar liber şi prelungit în toată Siria'.

ONU se exprimă pentru prima oară atât de clar şi la cel mai înalt nivel în acest sens, într-un moment în care convoaie umanitare pot interveni în Madaya şi în alte două oraşe asediate de câteva luni.

Consiliul de Securitate poate, în principiu, să sesizeze Curtea Penală Internaţională de crimele de război comise în Siria, dar Rusia şi China, care protejează regimul sirian de presiunile occidentale, ar bloca o astfel de iniţiativă, comentează AFP.

Potrivit ONU, 4,5 milioane de sirieni trăiesc în zone unde organizaţiile umanitare ajung greu şi aproape 400.000 sunt asediaţi de forţele regimului sau de grupuri înarmate ale opoziţiei.

Ban Ki-moon susţine că ridicarea acestor asedii şi ameliorarea soartei civililor într-o ţară devastată de un război care durează de patru ani şi jumătate ar constitui 'un mod important de a instaura încrederea între părţile' siriene - guvern şi opoziţie - care urmează să se reunească în 25 ianuarie la Geneva pentru convorbiri de pace sub egida ONU.

'Este fundamental pentru credibilitatea procesului politic reînnoit' pe care marile puteri l-au relansat în octombrie şi noiembrie la Viena, stabilind o foaie de parcurs pentru o tranziţie democratică în Siria, a spus Ban Ki-moon.

'Cu cât situaţia umanitară este mai fluidă, cu atât opozanţii vor fi mai dispuşi să participe la convorbiri. Este dificil să negociezi când copiii şi apropiaţii tăi sunt ameninţaţi de foamete şi de moarte din cauza lipsei medicamentelor', a adăugat el.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.