Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU adoptă o rezoluţie asupra violenţelor sexuale pe timp de război, însă într-o formă golită de substanţă

consiliul de securitate ONU

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat marţi o rezoluţie menită să facă dreptate victimelor violenţelor sexuale în timpul conflictelor armate, însă după ce SUA, Rusia şi China au amputat radical textul, informează AFP şi dpa potrivit Agerpres.

În mijlocul unei dezbateri organizate asupra violenţelor împotriva femeilor, un vot a fost organizat asupra acestei rezoluţii, după ultime negocieri aprinse şi noi retrageri de menţiuni din text. Treisprezece ţări au votat în favoarea textului, în timp ce Rusia şi China s-au abţinut.

Cele două ţări au explicat că vor să combată violenţele sexuale din timpul conflictelor, însă au denunţat "interpretările laxiste" din text şi o luptă "manipulată", pentru a ajunge la înfiinţarea de noi structuri ale ONU şi a superviza mandatele deja aprobate.

Laureaţii Premiului Nobel pentru Pace în 2018, congolezul Denis Mukwege şi yazidita Nadia Murad au cerut în faţa Consiliului de Securitate al ONU justiţie pentru victimele violenţelor sexuale şi au deplâns slăbiciunea răspunsului internaţional. La rândul său, Amal Clooney, avocata Nadiei Murad şi a altor femei yazidite, a acuzat SUA şi Rusia că se opun creării unei justiţii internaţionale împotriva acestor crime. "Ne confruntăm cu o epidemie de violenţe sexuale", iar "antidotul este justiţia", a insistat avocata.

La origine, proiectul de rezoluţie german dorea înfiinţarea unui grup de lucru oficial, punerea în funcţiune a unui "mecanism" pentru a ajuta la aducerea celor vinovaţi în faţa justiţiei şi dezvoltarea protecţiei pentru victime, recunoscându-le drepturile pe plan sexual şi reproductiv.

Rusia, China şi SUA s-au opus înfiinţării unui asemenea mecanism de justiţie şi a grupului de lucru, iar Washingtonul a ameninţat că va impune un veto dacă vor fi menţiuni ce vor evoca drepturile reproductive, nutrind temerea că acest lucru ar putea constitui o încurajare a avorturilor.

Franţa a denunţat SUA marţi, la ONU, pentru că a golit de substanţă acest proiect de rezoluţie. "Deplângem faptul că ameninţări cu veto au fost agitate de membri permanenţi ai acestui Consiliu, pentru a contesta 25 de ani de reuşite în favoarea drepturilor femeilor în situaţii de conflicte armate", a declarat ambasadorul Franţei la ONU, Francois Delattre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.