Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU avertizează că tensiunile din Myanmar se îndreaptă spre război civil. China e de neclintit în sprijinirea huntei militare care a preluat puterea

Twitter
Myanmar steag

China a respins miercuri orice idee de a sancţiona junta militară birmană, chiar şi după un rechizitoriu implacabil al emisarului ONU pentru Myanmar, Christine Schraner Burgener, care a evocat un risc "fără precedent" de "război civil" şi o "baie de sânge iminentă", îndemnând Consiliul de Securitate să acţioneze, transmite AFP preluat de agerpres.

Vezi și: Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici pleacă din PSD și își fac un nou partid/SURSE

Sancţiuni împotriva militarilor birmani care au răsturnat-o de la putere pe Aung San Suu Kyi "nu ar face decât să agraveze situaţia", a afirmat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate. Reprezentantul Chinei, cel mai important sprijin al Myanmarului, a cerut, totuşi, "revenirea la o tranziţie democratică în această ţară".

Şi dacă a vorbit despre "violenţa şi vărsarea de sânge care nu serveşte interesului nimănui" şi a lansat un apel "tuturor părţilor" să îşi "păstreze calmul şi să dea dovadă de reţinere", el nu şi-a însoţit cererea cu o ameninţare cu sancţiuni, apărate însă de alte ţări ca Statele Unite sau Marea Britanie, îngrijorate de situaţia de pe teren.

"Cruzimea armatei este prea gravă şi numeroase organizaţii armate etnice îşi manifestă clar opoziţia, întărind riscul războiului civil la un nivel fără precedent", a avertizat Christine Schraner Burgener, în cursul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate.

"O baie de sânge este iminentă", a avertizat ea, subliniind că Asociaţia pentru asistenţa prizonierilor politici (AAPP) a identificat "536 de persoane ucise de juntă" de la lovitura de stat militară din 1 februarie.

"Invit acest Consiliu să ia în considerare toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a lua măsuri colective şi a face ceea ce trebuie", "cu scopul de a evita o catastrofă multidimensională în inima Asiei", a adăugat ea în această reuniune de urgenţă solicitată de Marea Britanie.

Reuniunea Consiliului s-a încheiat după două ore şi un sfert de discuţii. Potrivit unor diplomaţi, China a solicitat un termen înainte de a adopta o propunere de text formulată de Marea Britanie, amânând până joi o decizie într-un fel sau altul.

Dacă Statele Unite şi Marea Britanie au anunţat recent o nouă rundă de sancţiuni, China şi Rusia au refuzat până acum să condamne oficial puciul.

Profitând de aceste disensiuni, generalii îşi continuă riposta sângeroasă.

Opt persoane au fost împuşcate marţi de forţele de securitate, potrivit AAPP. Alte câteva sute, deţinute în secret, sunt date dispărute.

Aung San Suu Kyi, lidera guvernului civil demisă şi arestată în urmă cu două luni, "pare sănătoasă şi arată bine la faţă", a făcut cunoscut miercuri una din avocatele ei, Min Min Soe, care a vorbit cu clienta sa prin videoconferinţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.