Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un reprezentant ONU cere României să recunoască limba maghiară ca limbă ca oficială și dă exemplul Italiei și Canadei

romani maghiari unguri

Raportorul special al ONU privind drepturile minorităţilor, Fernand de Varennes, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că dacă o minoritate naţională dintr-o ţară este destul de numeroasă este o practică bună de a recunoaşte limba minorităţii respective ca limbă oficială.

"Canada este în situaţia în care aproximativ 24% din populaţie este vorbitoare de limbă franceză şi de aceea s-a hotărât ca engleza şi franceza să fie limbi oficiale, dar atunci când un procentaj mare al populaţiei dintr-o ţară, chiar şi dacă este o minoritate, este mare, atunci aş putea spune că este o practică bună de a recunoaşte şi limba minorităţii respective ca limbă oficială. Italia, în anumite regiuni, are mai mult decât o limbă oficială, pentru că are minorităţi vorbitoare de altă limbă, mari. Deci, dacă o minoritate este destul de mare proporţional şi vorbeşte altă limbă, atunci cred că da, trebuie să existe principiul proporţionalităţii", a declarat Fernand de Varennes, întrebat fiind despre experienţa canadiană în domeniu, scrie agerpres.ro.

Citește și: S-a decis! Exemplu pentru Firea, transport public gratuit

Fernand de Varennes a arătat că în domeniul învăţământului minoritar în provincia Ontario, pentru că mandatul său se axează pe acest subiect, există "o situaţie interesantă", după instalarea noului guvern regional, care a decis să renunţe la înfiinţarea unei universităţi cu predare în limba franceză.

"În provincia canadiană Ontario, unde există guvern regional, există aproximativ 600.000 de vorbitori de limbă franceză ca minoritate şi sunt universităţi de stat în Ontario cu limbă de predare în franceză. Şi cred că sunt două sau trei universităţi bilingve, predau în engleză şi în franceză. Şi o universitate este cam jumătate-jumătate, deci avem trei universităţi de stat pentru 600.000 de vorbitori de limbă franceză în Ontario, o comunitate minoritară. Este un proiect de a crea o universitate de stat cu limbă de predare exclusiv în franceză. Guvernul anterior din Ontario a acceptat acest lucru, s-au investit bani şi oamenii au fost angajaţi să ducă la bun-sfârşit înfiinţarea, dar noul guvern, ales în urmă cu câteva săptămâni, a decis că sunt prea mulţi bani la mijloc şi că nu se va face. Subiectul este foarte fierbinte, multă presiune pe guvernul din Ontario şi nu judec spunându-vă toate acestea, există senzaţia că 600.000 de persoane, membri ai comunităţii vorbitoare de limbă franceză, ar trebui să aibă universitate de stat care să predea în limba franceză. Unii ar putea să spună că guvernul din Ontario şi Canada pot să facă mai mult în acest sens', a spus el.

Citește și: Vești proaste! Prețul spot al kWh atinge recordul anului

Ca o observaţie personală, Fernand de Varennes a menţionat că în New Brunswick există o universitate cu limba de predare exclusiv franceză pentru o minoritate de aproximativ 250.000 de persoane, în timp ce în Ontario nu există o astfel de universitate de stat pentru 600.000 de persoane vorbitoare de limbă franceză.

"Deci, şi aici există chestiuni de drepturile omului. Eu nu zic că au fost încălcate aceste drepturi, dar cred că şi în Canada este loc de mai bine, ar putea să îmbunătăţească situaţia", a apreciat el.

Citește și: Ministrul Transporturilor, Lucian Șova a făcut anunțul! Ce se va întâmpla cu prețul călătoriei cu metroul

Raportorul special al ONU privind drepturile minorităţilor se află în vizită în România în perioada 4-6 decembrie, la invitaţia Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN) şi a Uniunii Organizaţiilor Civile Maghiare din Transilvania (MACISZESZ), pentru a participa la conferinţa "Comunităţile maghiare minoritare: probleme şi oportunităţi", care s-a desfăşurat la Cluj-Napoca şi la Târgu Mureş.

Citește și: Comisia Europeană a decis acest lucru iar românii trebuie să aplice .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.