Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU cere ţărilor garante să acţioneze urgent pentru menţinerea încetării focului în Siria

sputnik
siria

Emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, şi-a exprimat sâmbătă "profunda preocupare" pentru escaladarea înfruntărilor armate la Damasc, Hama şi alte locuri din Siria şi a cerut celor trei ţări garante în privinţa încetării focului să ia măsuri "urgente" pentru menţinerea acesteia, transmite EFE.

De Mistura a trimis scrisori miniştrilor Afacerilor Externe ai Iranului, Rusiei şi Turciei, cele trei state care au garantat încetarea focului, intrată în vigoare la 30 decembrie anul trecut în Siria, pentru a le cere să "întreprindă eforturi urgente pentru a menţine" acest regim, a informat biroul oficialului ONU, într-un comunicat, scrie agerpres.ro.

Emisarul special a lansat acelaşi apel şi către Rusia şi SUA, în calitatea lor de copreşedinţi ai Grupului Internaţional de Sprijin pentru Siria, care reuneşte ţările cu influenţă şi interese în Siria.

De Mistura a semnalat că "încălcările tot mai mari (ale încetării focului) din ultimele zile subminează regimul încetării ostilităţilor, abordat în reuniunile de la Astana, şi au consecinţe negative importante pentru securitatea civililor sirieni, accesul umanitar şi impulsionarea procesului politic".

Turcia are o mare influenţă pe lângă grupările rebele siriene, în timp ce Rusia este un mare aliat al regimului preşedintelui Bashar al-Assad, alături de Iran.

La Astana, cele trei ţări încearcă să consolideze încetarea focului în Siria, dar ultima rundă care a avut loc în capitala kazahă, la mijlocul acestei luni, a fost boicotată de opoziţia armată şi s-a încheiat fără niciun acord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.