Singurul Exit Poll din Romania disponibil online, 06.12.2020 21.00. Au mai rămas 30 ore 54 minute
 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ONU: Cinci noi membri nepermanenţi, aleşi marţi în Consiliul de Securitate

onu securitate

Trei ţări europene şi două asiatice sunt în cursă marţi pentru a obţine trei locuri nepermanente în Consiliul de Securitate al ONU aflate la dispoziţia lor, scrie AFP. 

Două dintre cele cinci locuri puse în joc ar urma să revină Boliviei şi Etiopiei, preselecţionate de grupul lor regional şi lipsite de concurenţă. 

În schimb, Italia, Olanda şi Suedia îşi dispută cele două locuri rezervate Europei de Vest, în timp ce Kazahstan şi Thailanda concurează pentru cel rezervat Asiei. 

Candidaţii - chiar şi cei care nu au adversari - trebuie să convingă două treimi dintre ţările membre care votează în Adunarea Generală (129 de voturi din 193 de membri). 

Consiliul de Securitate este format din 15 membri, dintre care cinci permanenţi (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China) având drept de veto. 

Cinci membri nepermanenţi sunt aleşi în fiecare an. Ei îşi vor ocupa locul în Consiliu de la 1 ianaurie pentru un mandat de doi ani. 

Cei cinci noi aleşi vor înlocui la 1 ianuarie 2017 Spania, Malaezia, Noua Zeelandă, Angola şi Venezuela. 

Ceilalţi cinci membri nepermanenţi sunt Japonia, Egipt, Senegal, Ucraina şi Uruguay. 

Cu o zi înainte de vot, organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a criticat bilanţul Kazahstanului şi Thailandei în domeniul drepturilor omului. 

"Promisiunea Thailandei de a promova protecţia drepturilor omului în consiliu este contrazisă de numeroasele abuzuri comise la ea acasă", a afirmat directorul pentru ONU al HRW, Philippe Bolopion. "Sunt dezbateri pe culoarele ONU la care Kazahstanul nu va avea acces", a adăugat el. 

Kazahstan nu a fost niciodată membru al Consiliului de Securitate, în timp ce Thailanda a ocupat locul o singură dată (1985-1986). 

Italia, cu şase participări - dintre care cea mai recentă în 2007-2008 -, a desfăşurat o intensă campanie pentru a promova experienţa sa în criza migratorie şi legată de Libia. 

"Suntem ideal plasaţi pentru a trata chestiunile de pace şi de securitate la ordinea zilei", a menţionat ambasadorul italian la ONU, Sebastiano Cardi. 

Italia este membră al Uniunii Europene şi NATO cu cei mai mulţi soldaţi în rândul Căştilor Albastre, în total 1.310, în cele 16 misiuni ONU din întreaga lume. 

Olanda, unde se află sediul Curţii Penale Internaţionale, a subliniat angajamentul său în lupta pentru pedepsirea vinovaţilor, în timp ce Suedia a reamintit contribuţia sa la ajutorul acordat dezvoltării. 

Olanda a mai participat de cinci ori la Consiliu, iar Suedia de trei. 

Teoretic, fiecare vot contează în Consiliu, însă de cele mai multe ori cei cinci membri permanenţi fac uz de dreptul lor de veto şi blochează decizii, aşa cum au făcut Rusia şi China în privinţa Siriei.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.