Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU condamnă aspru reprimarea brutală din Belarus, care implică arestări injuste și rapoarte despre tortură și decese în închisoare

belta.by
onu belarus

ONU a denunţat vineri reprimarea sistematică a societăţii civile din Belarus, unde mii de persoane sunt în închisoare pentru acuzaţii inventate, existând, de asemenea, informaţii despre tortură şi decese în arest, transmite AFP, citat de Agerpres.

La trei ani de la alegerile prezidenţiale contestate care au provocat demonstraţii masive,"situaţia drepturilor omului în Belarus rămâne gravă", a declarat la Geneva Nada Al-Nashif, adjuncta Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Vorbind în faţa Consiliului Drepturilor Omului, ea a declarat că spaţiul civic din Belarus se reduce ca urmare a unei "campanii de violenţă şi represiune".

Serviciile Înaltului Comisariat au documentat "un model supărător de arestări arbitrare şi urmăriri penale pentru acuzaţii inventate", care îi vizează pe oponenţii care critică guvernul, pe activişti şi jurnalişti, a spus ea.

"Surse nesigure şi concluzii părtinitoare"

Ambasadoarea Belarusului, Larisa Belskaia, a denunţat concluziile ONU bazate, potrivit acesteia,"pe surse nesigure şi concluzii părtinitoare", afirmând în faţa Consiliului că acestea fac parte dintr-o "campanie de dezinformare şi calomnie a ţărilor occidentale împotriva Belarusului".

Nada Al-Nashif a citat cifre conform cărora lista cu "extremişti" a guvernului de la Minsk include în prezent 3.300 de persoane. Din 2020, peste 3.750 de persoane au fost condamnate în procese "caracterizate prin pedepse cu închisoare dure şi disproporţionate, cu puţină atenţie pentru un proces echitabil şi dreptul la un proces echitabil", a adăugat ea. În prezent, 1.500 de persoane sunt reţinute "sub acuzaţii despre care biroul nostru consideră că sunt motivate politic".

Nashif a mai afirmat că peste 670 de jurnalişti au fost arestaţi până în prezent şi aproape 1.400 de ONG-uri au fost închise. Intervenţia sa s-a concentrat, de asemenea, pe condiţiile de detenţie şi utilizarea pe scară largă a torturii şi, în unele cazuri, a "violenţelor psihologice grave", inclusiv ameninţări cu moartea şi viol. În plus,"suntem profund îngrijoraţi de decesele raportate în arest, inclusiv cazuri de sinucidere", a adăugat ea.

A criticat, de asemenea, modificările recente aduse legii cetăţeniei, care permit autorităţilor să revoce cetăţenia persoanelor care locuiesc în străinătate condamnate pentru infracţiuni precum extremismul."Aceste amendamente riscă să ducă la apatridie şi să lase un spaţiu larg pentru abuzuri. Ele trebuie abrogate", a estimat adjuncta Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.