Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU critica raspunsul Europei la criza imigrantilor

onu

Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR) a îndemnat Europa sa se uneasca pentru a face fata crizei imigrantilor, în urma haosului din weekend în Grecia, Macedonia si Serbia, relateaza DPA în pagina electronica marti, potrivit Mediafax.

O capacitate mai mare este necesara în vederea asigurarii securitatii imigrantilor, în calatoria lor catre alte partie ale Europei, potrivit unui comunicat de presa emis în noaptea de duminica spre luni de Înaltul Comisar ONU pentru Refugiati.

Aproximativ 7.000 de imigranti au sosit în noaptea de sâmbata spre duminica în Serbia, dupa ce Macedonia vecina a cedat presiunii si si-a deschis frontiera, în urma unor confruntari, vineri, între imigranti si politie.

UNHCR planuieste sa construiasca mai multe centre de primire pentru refugiati în zona de frontiera, se anunta în comunicat. Agentia a criticat Atena pentru faptul ca a esuat sa-i înregistreze pe imigranti înainte ca acestia sa intre în Macedonia.

Si alte state membre ale Uniunii Europene (UE) sa ofere ajutor, îndeamna Vincent Cochotel, directorul Biroului UNHCR Europa, care subliniaza ca problema "nu va disparea curând si va afecta întreaga Europa".

UE a oferit luna trecuta Macedoniei un ajutor umanitar în valoare de 90.000 de euro, pentru a acoperi nevoile de baza ale imigrantilor care sosesc în tara.

Bruxellesul a anuntat ca "monitorizeaza foarte îndeaproape" situatia din Macedonia si se afla în contact strâns cu UNHCR, a declarat Catherine Ray, o purtatoare de cuvânt a diplomatiei europene.

UE urmeaza sa ofere Greciei aproape 260 de milioane de euro din Fondul European pentru Azil, Migrare si Integrare pâna în 2020, dar si alte 166 de milioane de euro din Fondul pentru managementul frontierei.

Eforturi sunt în curs în vederea crearii unui asa-numit punct fierbinte în Grecia, menit sa ajute autoritatile elene sa înregistreze si amprenteze solicitanti de azil si sa le proceseze cererile mai rapid. Acelasi sistem a fost deja implementat în Italia.

"Este necesar sa constientizam ca aruncatul vinei pe altii nu aduce niciun rezultat pozitiv niciunuia dintre noi", a avertizat luni sefa diplomatiei eurpene Federica Mogherini la Tallinn.

"Ideea nu este sa spunem cine îsi face temele acasa sau nu - ideea este cum sa înfruntam împreuna provocarea si cum sa gestionam împreuna problema", a subliniat ea.

Statele UE nu si-au respectat angajamentele de a primi aproximativ 60.000 de solicitanti de azil, din cauza unor dezacorduri cu privire la cine sa primeasca si câti imigranti sa primeasca.

Mogherini a insistat de asemenea asupra nevoii abordarii cauzelor migratiei, si anume conflictul din Siria, tulburarile din Afganistan si din unele regiuni ale Africii, dar si esecul crearii unui Guvern de unitate nationaa în Libia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.