Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU face apel la reducerea tensiunilor şi la respingerea actelor de violenţă din Bolivia

ap / bbc.com
mineri bolivia

ONU a făcut apel la o pacificare "imediată" în Bolivia, unde realegerea preşedintelui Evo Morales a fost contestată de opoziţie şi a provocat "confruntări între civili" precum şi "acte grave de violenţă în diverse locuri din ţară", conform unui comunicat de presă dat publicităţii marţi şi preluat de AFP potrivit Agerpres

"Naţiunile Unite lansează un apel clar şi urgent actorilor politici, grupurilor sociale şi tuturor bolivienilor pentru a reduce tensiunile şi pentru a respinge orice act de violenţă în acest moment dificil pe care îl traversează ţara", se arată în comunicat.

Confruntările dintre partizanii celor două tabere produse luni în Santa Cruz, Cochabamba şi la Paz s-au soldat cu peste 30 de răniţi.

"ONU solicită autorităţilor competente să garanteze respectarea drepturilor fundamentale ale omului, precum libertatea de exprimare, de opinie şi a dreptului de a manifesta paşnic", se arată în documentul care cere de asemenea cetăţenilor "să îşi exercite dreptul de a manifesta fără ca aceasta să devină o invitaţie la confruntare şi să excludă orice formă de discriminare".

Confruntările dintre minerii care îl susţin pe Evo Morales şi opozanţii preşedintelui, produse marţi la Cochabamba, bastionul electoral al şefului statului, au dus la rănire a numeroase persoane.

Opoziţia denunţă comiterea unei fraude electorale şi cere anularea scrutinului, în timp ce şeful statului, aflat la putere din 2006, respinge organizarea unui al doilea tur de scrutin şi susţine că detractorii săi urmăresc să dea o lovitură de stat.

Evo Morales a câştigat scrutinul prezidenţial din primul tur de scrutin, desfăşurat pe 20 octombrie, în defavoarea contracandidatului Carlos Mesa. Alegerile prezidenţiale au fost controversate, stârnind nemulţumirea opoziţiei şi îndoieli în rândul comunităţii internaţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.