Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocuri de putere la ONU cu miză pe termen lung: Japonia vrea ca Africa să aibă un loc permanent în Consiliul de Securitate

time.com
Fumio Kishida

Japonia va face presiuni pentru a obţine un loc permanent pentru Africa în Consiliul de Securitate al ONU, folosindu-se de locul său în Consiliul de Securitate al organismului mondial.

„Japonia îşi reiterează determinarea de a repara nedreptatea istorică împotriva Africii de a nu fi reprezentată printr-un membru permanent în Consiliul de Securitate”, a declarat duminică premierul Fumio Kishida (foto) la Conferinţa internaţională privind dezvoltarea Africii, desfăşurată la Tunis, în Tunisia, potrivit Al Jazeera, relatează Mediafax.

„Pentru ca ONU să lucreze în mod eficient pentru pace şi stabilitate este nevoie urgentă de consolidarea ONU în ansamblu prin reformarea Consiliului de Securitate", a spus el.

În iunie, Japonia a fost una dintre cele cinci ţări alese pentru a ocupa un loc nepermanent în cadrul CSONU pentru anii 2023 şi 2024.

Consiliul de Securitate al ONU este format din 15 membri, dintre care cinci sunt permanenţi şi au drept de veto: Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Regatul Unit.

Celelalte 10 poziţii sunt ocupate de ţări pentru mandate de doi ani, dintre care cinci sunt anunţate în fiecare an.

Vorbind în direct de la Tokyo, după ce a fost depistat pozitiv la COVID-19 cu câteva zile mai devreme, Kishida a reiterat angajamentul anunţat sâmbătă de a investi aproximativ 30 de miliarde de dolari în Africa în următorii trei ani, promiţând sume mai mici pentru securitatea alimentară în coordonare cu Banca Africană de Dezvoltare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.