Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU - Macron afirmă că europenii nu vor face compromisuri în respingerea sancţiunilor reintroduse de SUA împotriva Iranului

Agerpres
Emmanuel Macron

Emmanuel Macron a declarat marţi, în Adunarea generală a ONU, că Franţa şi aliaţii săi europeni Germania şi Regatul Unit nu vor face compromisuri în ceea ce priveşte refuzul lor de a susţine reintroducerea de către SUA a sancţiunilor ONU împotriva Iranului, relatează AFP potrivit Agerpres.

"Franţa, împreună cu partenerii săi, german şi britanic, îşi va menţine exigenţa asupra aplicării depline şi integrale a acordului de la Viena din 2015" privind dosarul nuclear iranian "şi nu va accepta încălcări comise de Iran", a declarat preşedintele francez într-un discurs video înregistrat.

Dar "nu vom face totuşi niciun compromis asupra activării unui mecanism pe care SUA (...), ieşind din acord, nu sunt în situaţia de a-l activa", a adăugat el.

Pentru că, în opinia lui, "asta ar aduce atingere unităţii Consiliului de securitate, integrităţii deciziilor sale, şi ar însemna asumarea riscului de a agrava şi mai mult tensiunile în regiune".

SUA au proclamat unilateral în noaptea de sâmbătă spre duminică reintroducerea sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului, ridicate în 2015 în contrapartidă la angajamentul iranian de a nu dezvolta arma nucleară. Această poziţie a fost imediat denunţată de Moscova şi de europenii părtaşi la acordul nuclear.

Emmanuel Macron a subliniat că "strategia presiunii maximale" decise de Donald Trump după ce a ales să-şi retragă ţara din acord în 2018, "nu a permis până în acest stadiu stoparea activităţilor destabilizatoare ale Iranului şi nici asigurarea faptului că acesta nu poate dezvolta arma nucleară".

Din punctul lui de vedere, "trebuie construit în timp un cadru de acţiune util (...) respectiv capacitatea de a completa acordul din 2015". "Mai întâi pentru a ne asigura că pe termen lung Iranul nu va obţine niciodată arma nucleară, dar şi că vom da răspunsuri activităţilor balistice ale Iranului, dar şi destabilizărilor sale din regiune", a adăugat şeful statului francez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.