Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU: Participanţii la dialogul inter-libian vor vota pentru a alege un mecanism executiv de tranziţie

CNBC.com
Libia

Participanţii la dialogul politic inter-libian vor vota luni asupra unui mecanism de selectare a unui "executiv unificat temporar", a anunţat sâmbătă emisarul ONU în exerciţiu pentru Libia, Stephanie Williams, la capătul a patru zile de discuţii la Geneva, informează AFP preluat de agerpres.

"Este important să amintim (...) că vorbim aici despre o autoritate executivă unificată temporară care va fi înlocuită de un guvern permanent ce va fi ales în mod democratic de poporul libian pe 24 decembrie", a anunţat Stephanie Williams în cadrul unei conferinţe de presă.

La jumătatea lunii noiembrie, la Tunis, emisarul ONU a reuşit să îi convingă pe cei 75 de participanţi libieni la Forumul de dialog politic libian (FDPL) să ajungă la un acord în vederea organizării de alegeri "naţionale" pe 24 decembrie 2021, dar nu şi cu privire la numirea unui executiv unificat pentru a asigura tranziţia până la alegeri şi pentru a scoate Libia din criză politică gravă pe care o traversează.

De atunci, a fost creat un comitet consultativ în cadrul FDPL format din 18 membri reprezentând diferitele regiuni şi formaţiuni politice libiene pentru a "depăşi impasul privind mecanismul de selecţie" al unui executiv libian temporar, a explicat Williams.

Acest comitet a început discuţiile miercuri la Geneva, sub egida Misiunii de sprijin a ONU în Libia (UNSMIL).

"Sunt bucuroasă să anunţ şi îi felicit pentru că au ajuns la un acord cu privire la o recomandare pentru un mecanism de selecţie", a declarat emisarul ONU. În opinia sa, este "cel mai bun compromis posibil, deoarece această propunere respectă dimensiunea regională şi încurajează oamenii să colaboreze dincolo de diviziuni şi regiuni (...) pentru a construi unitatea ţării".
"Plenul ( FDPL) va vota luni acest mecanism", a adăugat Stephanie Williams.

Votarea va avea loc timp de 24 de ore, iar rezultatele sunt aşteptate să fie anunţate pe 19 ianuarie.

Este posibilă organizarea unei a doua runde la două zile după prima rundă dacă nu se obţine o majoritate de 63%. În cea de-a doua rundă, pragul necesar pentru validarea acordului este de 50%+1, a precizat Stephanie Williams.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.