Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU propune strângerea de fonduri pentru locuitorii din Yemen. Câte miliarde de dolari intenționează să adune de la parteneri

John Minchillo/AP
onu

Organizaţia Naţiunile Unite şi partenerii săi au lansat joi un apel pentru a strânge patru miliarde de dolari cu scopul de a finanţa ajutorul de care are nevoie populaţia de 18,2 milioane de locuitori a Yemenului în 2024, o ţară devastată de aproape un deceniu de conflicte, transmite AFP.

"Planul de răspuns umanitar pentru 2024 necesită 2,7 miliarde de dolari pentru 0asistenţă care salvează vieţi" în Yemen, a declarat Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). "Cadrul de cooperare al ONU pentru dezvoltarea durabilă are nevoie de 1,3 miliarde de dolari pentru a sprijini milioane de persoane" din Yemen, conform OCHA.

"Având în vedere nevoile critice, 219 de parteneri umanitari cer sprijin urgent pentru peste 18,2 milioane de femei, fete, băieţi şi bărbaţi", se arată în comunicat.

Lupta dintre rebeli și autoritățile din Yemen, un adevărat dezastru umanitare

Început în 2014, războiul din Yemen între rebelii susţinuţi de Iran şi regimul susţinut de Arabia Saudită a provocat unul dintre cele mai grave dezastre umanitare din lume. Potrivit ONG-urilor, luptele au ucis sute de mii de persoane şi au forţat alte milioane să fugă din zonele de luptă. Mai mult de trei sferturi din populaţie depinde de ajutorul internaţional, milioane de oameni fiind în pragul înfometării.

Yemen, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică, a cunoscut totuşi o pauză fragilă după un armistiţiu negociat de ONU în aprilie 2022. Armistiţiul a expirat în octombrie anul trecut, dar rămâne în general respectat.

ONU a estimat joi că "17,6 milioane de oameni se vor confrunta cu o insecuritate alimentară acută în 2024" în această ţară "care are unele din cele mai ridicate rate de malnutriţie înregistrate vreodată".

"Nu trebuie să întoarcem spatele poporului din Yemen. Lansez un apel către donatori să continue să ofere sprijin urgent pentru a salva vieţi", a declarat coordonatorul umanitar pentru Yemen, Peter Hawkins, citat în comunicatul de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.