Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU reclamă ridicarea restricţiilor impuse de Statele Unite diplomaţilor iranieni

monusco.unmissions.org
ONU Natiunile Unite

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri o rezoluţie în care cere Statelor Unite, ţară gazdă a organizaţiei, să ridice sancţiunile impuse în acest an diplomaţilor iranieni, un text care condamnă, de asemenea, refuzul de a acorda vize unor diplomaţi ruşi, transmite AFP preluat de agerpres.

Rezoluţia, propusă de Cipru pentru Bulgaria, Canada, Costa Rica şi Cote d'Ivoire, a fost aprobată prin consens, fără să fie supusă la vot. Spre deosebire de rezoluţiile Consiliului de Securitate, cele ale Adunării Generale nu au carcater obligatoriu, ci o valoare politică.

Textul nu citează ţări, dar vizează, potrivit unor diplomaţi, restricţiile impuse Iranului din iulie şi Rusiei cu ocazia Adunării Generale anuale a ONU în curs din septembrie.

Rezoluţia subliniază că ONU "roagă insistent ţara gazdă să ridice toate restricţiile la deplasare pe care continuă să le impună personalului unor misiuni şi funcţionarilor Secretariatului având naţionalitatea anumitor ţări". Ea afirmă, de asemenea, că organizaţia "ia în serios" aceste restricţii şi argumentele celor "două misiuni" susţinând că au obstrucţionat funcţionarea lor.

Din vară, diplomaţii şi miniştrii iranieni şi-au văzut mişcările limitate la sediul Naţiunilor Unite, misiunea iraniană şi reşedinţa ambasadorului. În septembrie, cu ocazia participării la Adunarea Generală, şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, s-a plâns că nu s-a putut deplasa la un spital din New York unde i se acordă îngrijiri medicale ambasadorului iranian la ONU.

Pe de altă parte, în rezoluţie ONU "se declară profund preocupată de refuzul de a elibera vize de intrare unor reprezentanţi ai anumitor ţări membre". Această menţiune se referă la Rusia, SUA refuzând în septembrie să elibereze vize pentru 18 diplomaţi ruşi care trebuiau să participe până în decembrie la diferite comisii ale Naţiunilor Unite.

La începutul lui decembrie, cu prilejul unui dejun organizat de Casa Albă pentru membrii Consiliului de Securitate, ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, i-a adus la cunoştinţă lui Donald Trump că refuzul acestor vize aduce atingere imaginii Statelor Unite ca ţară gazdă, potrivit unor diplomaţi. Preşedintele american a afirmat că nu este la curent şi le-a cerut consilierilor săi să se ocupe de această problemă, au adăugat sursele.

Refuzul acordării acestor vize au condus la întârzieri în desfăşurarea activităţii comisiilor respective. Posibilitatea de a avea în 2020 şedinţe la sediile ONU de la Geneva şi Viena, în loc de New York, este avută în vedere dacă problema rămâne nerezolvată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.