Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU acuză Kremlinul că interzice accesul la prizonierii de război ucraineni

france24.com
prizonier

Şefa misiunii ONU de supraveghere a respectării drepturilor omului în Ucraina a declarat vineri că Rusia nu permite accesul la prizonierii de război ucraineni, exprimându-şi îngrijorarea în contextul unor dovezi că unii dintre aceştia au fost supuşi torturii şi relelor tratamente, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

'Federaţia Rusă nu a acordat acces la prizonierii de război deţinuţi pe teritoriul său sau pe teritoriul aflat sub ocupaţia sa...', a declarat Matilda Bogner într-o video-conferinţă susţinută din Odesa.

'Aceasta este extrem de îngrijorător, dat fiind faptul că am documentat că prizonieri de război aflaţi în mâinile Federaţiei Ruse şi deţinuţi de forţele armate ale Federaţiei Ruse sau de grupări armate afiliate au suferit torturi şi rele tratamente', a afirmat reprezentanta ONU, indicând că în unele locuri de detenţie, prizonierii nu au hrană adecvată, apă, îngrijire medicală şi instalaţii sanitare.

Tortura, în special, dacă este dovedită în tribunal, 'ar fi o crimă de război', afirmă Matilda Bogner. Rusia neagă tortura sau alte forme de maltratare a prizonierilor de război.

Până în prezent, ONU a probat că cel puţin 416 persoane au fost victime ale unor detenţii arbitrare sau dispariţii forţate în teritoriul ocupat de Rusia sau în zonele controlate de forţele armate ruse şi de grupurile armate afiliate la momentul producerii faptelor. Dintre acestea, 16 au fost găsite fără viaţă, iar 166 au fost eliberate.

De asemenea, misiunea a înregistrat 51 de arestări arbitrare şi alte 30 de cazuri care seamănă cu dispariţiile forţate comise de forţele de securitate ucrainene, notează AFP.

ONU a obţinut un 'acces neîngrădit' în locurile de detenţie controlate de Kiev, în timp ce Moscova nu a permis accesul la prizonierii de război pe care îi deţine pe teritoriul său sau în zonele controlate de forţele proruse, a indicat Bogner, adăugând că Naţiunile Unite au cunoştinţă de cel puţin patru femei prizoniere de război care sunt însărcinate şi care sunt deţinute de Moscova şi de grupurile armate afiliate ei.

Misiunea a primit şi informaţii despre situaţia dezastruoasă din închisoarea de la Olenivka, pe teritoriul separatist din estul Ucrainei, unde mulţi prizonieri de război ucraineni suferă de boli infecţioase, inclusiv hepatita A şi tuberculoză.

Într-o clădire a închisorii din Olenivka, zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi la sfârşitul lunii iulie în urma unui atac de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc. O misiune a ONU este aşteptată aici pentru o investigaţie independentă.

Pe teritoriul controlat de Ucraina, ONU a documentat de asemenea cazuri de tortură şi rele tratamente aplicate unor prizonieri de război, în general în timpul capturării acestora, sau în cursul primelor interogatorii ori în timpul transportării lor în locurile de detenţie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.