Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU şi Consilul Europei fac apel la ţările europene să recurgă la ajutorul refugiaţilor cu calificări în domeniul sănătății

ONU

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Consiliul Europei au cerut marţi ţărilor europene să apeleze la refugiaţii care sunt calificaţi în domeniul sănătăţii, în scopul susţinerii eforturilor naţionale de luptă împotriva pandemiei de COVID-19, relatează AFP.

Într-un comunicat comun, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Consiliul Europei (CoE) încurajează statele să recurgă la susţinerea pe care aceşti "specialişti din domeniul sănătăţii o pot aduce (...) în această perioadă critică", explicând că există "refugiaţi şi solicitanţi de azil care dispun de competenţele şi de experienţa necesară care sunt gata să se angajeze şi să ajute", potrivit Agerpres.ro.

Citește și: ‘Cu Ludovic Orban, PNL nu are nicio șansă să mai câștige alegerile. 1 milion de români sunt în șomaj tehnic, cu salariile tăiate’ – Bogdan Chirieac

Majoritatea specializărilor din domeniul sănătăţii sunt strict reglementate şi autorităţile sanitare naţionale competente trebuie să dea autorizaţiile necesare, explică cele două instituţii.

Acest apel intervine în contextul în care Franţa tocmai a relaxat condiţiile de exercitare a profesiei pentru medicii străini.

Citește și: Dezvăluire. Klaus Iohannis a dat undă verde la achiziții cu negociere ‘la secret’

"În aceste ultime săptămâni, mai multe state europene au lansat un apel public ca practicienii din domeniul sănătăţii refugiaţi să fie incluşi în eforturile naţionale de răspuns la coronavirus. Susţinem pe deplin astfel de iniţiative şi sperăm că ele vor putea fi extinse la întreg continentul şi dincolo de el", a declarat şeful UNHCR, Filippo Grandi, citat într-un comunicat.

"Calificările pe care refugiaţii le au deja, fără a le putea totuşi justifica pe bază de documente, pot fi utilizate în câştig", a afirmat la rândul său secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, citată şi ea în comunicat.

Citește și: VIDEO: Gabriela Firea și Florentin Pandele se roagă pentru ‘însănătoșirea bolnavilor și ocrotirea tuturor’

În Europa, Paşaportul european al calificărilor refugiaţilor (EQPR), lansat în 2017, "poate ajuta la întocmirea unei liste de practicieni în sănătate refugiaţi care au fost pre-evaluaţi" pentru a permite autorităţilor sanitare naţionale să determine cel mai bun mod de a desfăşura acest personal din rândul refugiaţilor, "dacă şi când va fi necesar", susţin UNHCR şi Consiliului Europei.

"EQPR nu este un substitut pentru atestări şi diplomele profesionale cerute, dar poate ajuta autorităţile să accelereze lucrurile" precizând o parte din cunoştinţele cerute, a mai afirmat Marija Pejcinovic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.