Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU susține că nu l-a forţat pe un avocat să părăsească Pakistanul, în cazul femeii creștine condamnate la moarte

monusco.unmissions.org
ONU Natiunile Unite

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a dezminţit marţi că l-a forţat să fugă din ţara sa pe avocatul unei femei creştine condamnate la moarte, în 2010, pentru blasfemie în Pakistan şi achitată săptămâna trecută, informează AFP, potrivit Agerpres.

Saiful Malook a fugit în Olanda după un val de proteste violente care au cuprins Pakistanul în urma deciziei Curţii Supreme a acestei ţări de a o achita pe Asia Bibi.

Această femeie creştină din zona rurală a Pakistanului, în vârstă de circa 50 de ani şi mamă a cinci copii, a fost condamnată la moarte pentru "blasfemie" în 2010 după ce a fost denunţată de un imam.

"Biroul Naţiunilor Unite în Pakistan i-a oferit lui Malook asistenţă la solicitarea lui şi nu l-a forţat să-şi părăsească ţara contrar voinţei sale, cu atât mai mult cu cât ONU nu poate forţa pe nimeni să părăsească Pakistanul împotriva voinţei sale", a declarat Eri Kaneko, o purtătoare de cuvânt a ONU.

Malook a afirmat luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Haga, că şi-a părăsit ţara fiind constrâns de ONU şi de Uniunea Europeană (UE), care au exprimat temeri pentru siguranţa lui.

"Ei (ONU) şi ambasadorii naţiunilor europene la Islamabad m-au ţinut timp de trei zile şi apoi m-au urcat într-un avion împotriva voinţei mele", a declarat avocatul, care a părăsit Pakistanul sâmbătă. "Le-am spus că nu voi părăsi ţara atâta vreme cât Asia (Bibi) nu va ieşi din închisoare.", a insistat el. "Nu sunt fericit să mă aflu aici, însă toată lumea a spus 'Nu, tu eşti ţinta principală pentru moment şi lumea întreagă se ocupă de Asia Bibi'", a mai spus avocatul.

Cu toate acestea, potrivit AFP, Malook a anunţat sâmbătă că părăseşte Pakistanul, exprimându-şi temerea pentru viaţa sa în faţa ameninţărilor islamiştilor radicali". În situaţia actuală, îmi este imposibil să trăiesc în Pakistan", a declarat el pentru agenţia franceză de presă, înainte de a urca la bordul unui avion.

Soarta Asiei Bibi rămâne incertă după ce un recurs a fost depus împotriva achitării ei. Eliberarea Asiei Bibi a fost pusă sub semnul întrebării în urma unui acord controversat încheiat între premierul pakistanez Imran Khan şi manifestanţii islamişti care au paralizat ţara prin proteste violente.

Asia Bibi, mamă a cinci copii, fusese condamnată la pedeapsa capitală în urma unei dispute cu femei musulmane, care i-au spus unui cleric dintr-un sat din provincia Punjab ca aceasta a făcut "remarci peiorative" la adresa profetului. Scandalul a început după ce femeile musulmane i-au reproşat lui Bibi că le foloseşte paharul pentru a bea apă. Ele au argumentat că Bibi nu poate face acest lucru, pentru că nu este musulmană.

Cazul ei a avut un mare răsunet internaţional, atrăgând atenţia Suveranilor Pontifi Benedict al XVI-lea şi Francisc. În 2015, una dintre fiicele ei s-a întâlnit cu Papa Francisc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.