Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU suspendă unele programe din Afganistan după interdicţia asupra femeilor din organizaţii neguvernamentale

editiadedimineata.ro
ONU adunarea generala

ONU a anunţat miercuri că unele programe "urgente" din Afganistan au fost suspendate temporar şi a atenţionat că şi alte activităţi ar putea fi oprite din cauza unei interdicţii a talibanilor asupra femeilor care lucrează în organizaţii neguvernamentale, informează DPA şi Reuters.

Responsabilul pentru ajutor al ONU, Martin Griffiths, şefii agenţiilor ONU şi mai multe organizaţii de sprijin au transmis într-un comunicat comun că "participarea femeilor la oferirea de ajutor nu este negociabilă şi trebuie să continue", făcând apel la autorităţile talibane să anuleze decizia, potrivit Agerpres.

"Interzicerea femeilor în activităţile umanitare are consecinţe imediate, care pun viaţa în pericol, pentru toţi afganii. Unele programe urgente au fost deja oprite temporar din cauza lipsei angajaţilor femei", se arată în comunicat.

"Nu putem ignora constrângerile operaţionale cu care noi, comunitatea umanitară, ne confruntăm acum. Ne vom strădui să continuăm activităţile urgente, care salvează vieţi. Dar anticipăm că multe activităţi vor trebui oprite, deoarece nu putem oferi asistenţă umanitară corespunzătoare fără femeile din organizaţiile umanitare", se mai menţionează în mesaj.

Interdicţia privind femeile care lucrează în organizaţii neguvernamentale a fost anunţată sâmbătă de administraţia condusă de talibanii islamişti. Ea vine după o interdicţie impusă săptămâna trecută privind accesul femeilor la universităţi. Accesul fetelor la liceu a fost oprit încă din martie.

"Nicio ţară nu îşi poate permite să excludă jumătate din populaţie din a contribui la societate", adaugă comunicatul, care a fost semnat de asemenea de directorii UNICEF, Programului Alimentar Mondial, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Programului de Dezvoltare al ONU, precum şi de comisarii ONU pentru refugiaţi şi drepturile omului.

Separat, UE şi 12 state au cerut împreună talibanilor să elimine interdicţia privind femeile din organizaţiile neguvernamentale şi să le permită femeilor şi fetelor să revină în instituţiile de învăţământ.

Comunicatul a fost transmis de miniştrii de externe din Australia, Canada, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Norvegia, Olanda, Marea Britanie, SUA, precum şi de şeful diplomaţiei UE.

Duminică, patru mari organizaţii globale, al căror ajutor umanitar a ajuns la milioane de afgani, au anunţat că îşi suspendă operaţiunile din cauză că nu îşi pot desfăşura programele în absenţa angajaţilor femei.

Situaţia umanitară din Afganistan este considerată precară. De când talibanii au revenit la putere anul trecut după retragerea trupelor internaţionale, economia s-a prăbuşit.

ONU şi partenerii săi, inclusiv ONG-uri naţionale şi internaţionale, oferă asistenţă în prezent pentru peste 28 de milioane de afgani care depind de ajutorul umanitar pentru supravieţuire, conform datelor ONU. Afganistanul are o populaţie estimată la 37 de milioane de locuitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.