Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU trage un semnal de alarmă faţă de 'riscul de dispersare' a prizonierilor jihadişti din Siria

Agerpres
ONU Viena

Consiliul de Securitate al ONU şi-a exprimat îngrijorarea miercuri, într-o declaraţie foarte scurtă adoptată în unanimitate, faţă de "riscul de dispersare" a jihadiştilor ţinuţi prizonieri în nord-estul Siriei, fără a cere totuşi sfârşitul ofensivei militare turce împotriva kurzilor, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Cei 15 membri ai Consiliului, inclusiv Rusia, principalul protagonist în conflictul turco-kurd declanşat în urmă cu 10 zile de Ankara, şi-au exprimat de asemenea în acest text "marea preocupare" cu privire la posibilitatea "deteriorării situaţiei umanitare" în nord-estul Siriei.

"Cu toţii suntem de acord" asupra pericolului reconstituiri grupării Stat Islamic, a rezumat un ambasador occidental sub acoperirea anonimatului.

Propus de Franţa, textul minim şi ultrascurt adoptat de Consiliul de Securitate în urma unei reuniuni solicitate de europeni nu conţine nicio condamnare a ofensivei Turciei şi nicio cerere de încetare a operaţiunilor armatei turce.

Citește și: Ludovic Orban s-a aliat cu dușmanul de moarte al lui Liviu Dragnea! A fost publicat în Monitorul Oficial

Într-o declaraţie comună separată, membrii europeni ai Consiliului de Securitate (Belgia, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Polonia) au subliniat necesitatea absolută a securizării taberelor unde sunt deţinuţi jihadiştii. "Detenţia securizată a combatanţilor terorişti este imperativă pentru a-i împiedica să se alăture grupurilor teroriste", au subliniat ei.

Separat, vorbind în faţa presei, ambasadoarea americană la ONU Kelly Craft a amintit că Statele Unite au cerut "oprirea ofensivei" turce şi ca Ankara "să declare încetarea imediată a focului", miză a deplasării vicepreşedintelui Mike Pence în Turcia.

"Ofensiva militară a Turciei în nord-estul Siriei compromite campania dusă pentru a înfrânge gruparea Stat Islamic, pune în pericol civili nevinovaţi şi ameninţă pacea, securitatea şi stabilitatea în regiune", a adăugat diplomata americană.

La sfârşitul săptămânii trecute, după o primă reuniune de urgenţă cu privire la Siria, texte concurente, pe de o parte membrii europeni ai Consiliului şi pe de altă parte Statele Unite, cerând oprirea ofensivei turce, au fost blocate de Rusia şi China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.