Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU va ancheta atrocitățile comise în Myanmar - A fost numit un procuror special

operationworld.com
Myanmar

ONU a anunţat miercuri numirea unui procuror american pentru a conduce eforturile de colectare şi analizare a dovezilor privind comiterea de crime împotriva umanităţii contra minorităţilor etnice din Myanmar, în ultimii opt ani, informează dpa potrivit Agerpres.

Nicholas Koumjian, specializat în drept internaţional, va fi primul şef al Mecanismului independent de investigaţie (IIM) pentru Myanmar.

IIM a fost creat în septembrie 2018 de Consiliul drepturilor omului al ONU în vederea "colectării, consolidării, prezervării şi analizării celor mai grave încălcări ale dreptului internaţional comise în Myanmar începând din 2011".

Crearea sa a venit în urma apelurilor lansate de ONU ca liderii militari din Myanmar să fie urmăriţi pentru genocid împotriva musulmanilor rohingya din statul Rakhine, dintre care peste 800.000 au fost nevoiţi să plece din ţară începând din 2016.

Procurorul Curţii Penale Internaţionale desfăşoară în prezent o examinare preliminară a presupuselor deportări în masă de minoritari rohingya din Myanmar

IIM operează independent, iar concluziile sale vor putea fi utilizate în orice caz deschis împotriva conducerii militare din statul asiatic, indiferent dacă este adus în faţa unei instanţe naţionale sau a Curţii Penale Internaţionale.

"Sperăm ca toate ţările implicate să coopereze activ cu acest Mecanism", a declarat un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, după numirea lui Koumjian.

Acesta a mai anchetat crime grave produse în Cambodgia, Timorul de est, Bosnia-Herţegovina şi Sierra Leone.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.