Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU va autoriza o operațiune împotriva migranţilor în Marea Mediterană

imigranti

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) intenţionează să-i autorizeze pe europeni să inspecteze nave în apele internaţionale pentru a încerca să oprească valul de imigranţi pe Marea Mediterană, au indicat miercuri diplomaţi, citaţi de AFP. 

Proiectul de rezoluţie se referă la apele internaţionale în largul Libiei. Uniunea Europeană a lansat o misiune navală care întreprinde, de asemenea, operaţiuni militare împotriva traficanţilor de-a lungul coastelor libiene. Pentru moment, această misiune se limitează la o primă etapă de supraveghere şi schimb de informaţii. Prinderea traficanţilor pe uscat sau în apele teritoriale libiene ar necesita acordul formal al unui guvern libian de uniune naţională. Or, facţiunile libiene nu au căzut de acord, în pofida eforturilor de mediere ale ONU. 

Până atunci, ideea este ca ONU să le furnizeze ţărilor europene legitimitatea internaţională necesară pentru a acţiona în apele internaţionale. Ele ar fi astfel autorizate să oprească navele suspecte pentru a le inspecta. Dacă găsesc la bord imigranţi, ei vor putea fi salvaţi şi duşi în Italia, unde vor fi examinate eventuale cereri de azil din partea lor. 

Navele vor fi astfel confiscate şi distruse, sau demontate, pentru a deveni nefolosibile, şi traficanţii trimişi în faţa justiţiei. 

Proiectul de rezoluţie, care este discutat între cele cinci ţări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU (SUA, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa) şi celelalte state europene vizate, ar putea fi adoptat în septembrie, potrivit ambasadorului rus Vitali Ciurkin, care prezidează Consiliul în această lună, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.