Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU vorbește despre o 'diminuare a spațiului democratic' din Brazilia

monusco.unmissions.org
ONU Natiunile Unite

Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului a vorbit miercuri despre "diminuarea spaţiului democratic" în Brazilia, în special prin atacuri asupra apărătorilor naturii şi ai drepturilor omului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"În aceste ultime luni am observat o diminuare a spaţiului civic şi democratic, caracterizat de atacuri împotriva apărătorilor drepturilor omului, restricţii impuse activităţii societăţii civile", a declarat Michelle Bachelet, în conferinţă de presă.

E a vorbit şi despre o "creştere" a numărului de persoane ucise de poliţişti în această ţară condusă de preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, subliniind că această violenţă îi afectează de o manieră disproporţionată pe afro-brazilieni şi pe persoanele care trăiesc în favele.

Citește și: Acuzații grave! Trafic de cocaină cu permisiunea SIE

Michelle Bachelet a acuzat şi "discursul public care legitimează execuţiile sumare" şi persistenţa unei anumite impunităţi. Ea a denunţat, în plus, dorinţa guvernului brazilian de a liberaliza deţinerea armelor.

În ceea ce priveşte apărătorii drepturilor omului, cel puţin opt au fost ucişi în ţară între lunile ianuarie şi iunie, a spus ea, precizând că majoritatea acestor crime au fost rezultatul unor litigii funciare.

Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului a vorbit apoi despre "exploatarea ilegală a resurselor naturale, în principal agricole, forestiere şi miniere". În opinia lui Michelle Bachelet, această "violenţă legată de protecţia mediului" este observată în întreaga ţară şi loveşte "în principal comunităţile indigene".

Citește și: Rareș Bogdan, anunț bombă despre Kovesi:Cerută de urgență la Parchetul UE

Acest apel intervine în contextul în care preşedintele Bolsonaro a apărat din nou marţi dorinţa sa de a exploata economic cea mai mare pădure tropicală a planetei.

De la venirea sa la putere în ianuarie, Bolsonaro a încurajat puternic dezvoltarea agriculturii şi a creşterii animalelor în Amazonia şi s-a declarat favorabil extracţiei miniere, inclusiv în rezervaţiile indigene.

Membrii triburilor din pădurea amazoniană se confruntă de mult cu presiunile minerilor, crescătorilor de vite şi exploatatorilor de arbori, dar militanţii care luptă pentru apărarea drepturilor lor subliniază că ameninţările la adresa lor s-au intensificat după ce Jair Bolsonaro, care apără mediul de afaceri, a devenit preşedinte al ţării în ianuarie.

Citește și: Așteptarea a luat sfârșit! Gabriela Firea a semnat- Investiție de milioane de euro în București

În plus, despădurirea, care progresează rapid în mandatul guvernului său, este considerată de specialişti în mare parte responsabilă pentru avansul incendiilor din Amazonia.

"În ceea ce priveşte Amazonia, 33% din incendii se produc pe pământuri indigene sau în locuri protejate", a spus Michelle Bachelet.

"Noi am spus guvernului că trebuie să-i protejeze pe apărătorii drepturilor omului, pe apărătorii mediului, dar şi să examineze măsurile care ar putea declanşa violenţe împotriva lor", a adăugat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.