Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiune de decontaminare la Fukushima - Un robot ridică fragmente de combustibil nuclear topit

reuters
Fukushima

Un robot a reuşit să ridice fragmente mici de combustibil nuclear topit, în cadrul unui test de o importanţă crucială în cadrul unor viitoare operaţiuni de extragere din reactoarele centralei nucleare avariate Fukushima, în nord-estul Japoniei, relatează AFP.

Dispoizitivul, teleghidat dintr-o sală de control şi echipat cu diverse instrumente de măsurare, a reuşit, cu ajutorul unui fel de cleşte, să prindă fragmente din aceste ”resturi” şi să le ridice aproximativ cinci centrimetri, după care le-a pus din nou jos.

”Am putut, astfel, să confirmăm că este posibil să le mişcăm”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a companiei care gestionează centrala, Tokyo Electric Power (Tepco).

Şase locuri de pe fundul incintei de izolare a Reactorului 2 - unul dintre cele trei în care s-a topit combustibilul - au fost observate.

Testul de ridicare a fost efectuat cu succes în cinci locuri, însă a eşuat într-un loc în care, potrivit Tepco, va fi necesar să se desfăşoare alte mijloace.

Tehnicienii nu au prevăzut să efectueze vreo prelevare de această dată, însă o asemenea operaţiune ar urma să aibă loc până în martie 2020.

Investigaţii au fost realizate anterior în incinta de izolare, în care s-a topt combustibilul, însă au constat doar în observări de la distanţă, cu ajutorul unor camere şi roboţi. Acest lucru a permis reperarea unei părţi a combustibilului topit.

Retragerea acestor ”resturi” - cu un nivel de radioactivitate excepţional - va constituie sarcina cea mai dificilă a desfiinţării acestor instalaţii, avariate în urmă cu aproape opt ani, la 11 martie 2011, de un tsunami uriaş, provocat de un cutremur, pe coasta de nord-est a Japoniei.

Miezurile reactoarelor 1-3 s-au topit în momentul accidentului şi este necesar să fie răcite în mod permanent.

Exploatantul Tepco studiază, în continuare, mijloace necesare în vederea scoaterii combustibilului, încercând să colecteze un maximum de date despre starea în care se află acesta, diferită în funcţie de reactor.

Această operaţiune ar urma să înceapă cel mai devreme abia după 2021, cu o primă tranşă, iar Tepco se confruntă cu alte dificultăţi de rezolvat, inclusv cu privire la cantităţi masive de apă contaminată în parte, stocată în cisterne amplasate în perimetrul instalaţiei.

Accidentul de la Fukushima - cel mai grav după cel de la Cernibîl, În ucraina, în 1986 - a condus la evacuarea a zeci de mii de persoane, dintre multe nu pot sau nu vor să revină, din cauza radiaţiilor. O parte a zonei este, cel puţin maimulte decenii, nelocuibilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.