Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiunea 'Miliardarii' lansată de DNA a băgat groaza în rândul celor vizați (presa)

ciainvestigatii.ro
acoperire detectivi

Odata cu cresterea intensitatii luptei anticoruptie declansate de catre DNA, s-au inmultit si controversele cu privire la „calitatea”, atat umana, dar si procesuala, a denuntatorilor folositi  in anchetarea unor dosare spectaculoase. Desigur, „sifonarea” nu a fost nici pe departe inventata de catre romani, denuntul fiind un mijloc des uzitat de catre organele judiciare din toate tarile civilizate.

Iata insa ca, de la inceputul acestui an, procurorii anticoruptie au trecut la o etapa superioara a strategiei de ancheta, deschizand o adevarata „cutie a Pandorei” prin folosirea primilor „civili” care au fost autorizati legal sa faca pe „ofiterii sub acoperire”, pe perioada determinata, pentru a se putea strange astfel probe care ar fi fost imposibil de obtinut prin metodele traditionale de filaj.

Iar primul experiment, unul reusit de altfel, este cel facut pe „pielea” miliardarului Nelu Iordache, care a acceptat sa poarte tehnica de interceptare pentru a se strange astfel probe mai mult decat concludente impotriva fostului consilier prezidential de pe mandatul lui Traian Basescu, Razvan Murgeanu.

Insa, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, acesta nu este singurul caz de acest fel, procurorii DNA plasand deja mai multi „miliardari plosnita” in „cuiburile” traditionale de fite unde trateaza diverse combinatii importanti oameni de afaceri, relatează National.

Care, normal, au fost cuprinsi de panica la vestea ca ar fi putut astfel „cadea pe tehnica”, in ciuda tuturor masurilor draconice de prevedere luate in ultima vreme.

Luati ca din oala

Razvan Murgeanu este primul „peste” mare prins de catre DNA care nu a avut nimic de obiectat la acuzele aduse de catre procurorii anticoruptie. Pentru ca acestea au fost facute in baza unor inregistrari zdrobitoare pentru cel incriminat, care nu lasau loc de nicio interpretare. Practic, Razvan Murgeanu a fost „luat ca din oala”, fiind filmat si inregistrat din toate pozitiile, in timp ce intervenea, in mai multe randuri, pentru deblocarea unei plati catre o anume firma, „serviciu” pentru care avea stabilita o recompensa de 15.000 de euro.

Experimentul Nelu Iordache

Iar „acuratetea” filmelor documentare a fost asigurata de catre Nelu Iordache, cel care a acceptat sa fie primul „miliardar plosnita” care, pe baza unui document de autorizare special, a intrat in pielea unui adevarat „ofiter acoperit”. Mai mult chiar, pe baza mandatului astfel obtinut, Nelu Iordache nu doar ca purta tehnica de interceptare, dar avea si dreptul sa dea si sa ia mita sau sa participe la alte activitati ilegale ale grupului infractional in care fusese plasat ca informator autorizat. Desigur, pare o masura exceptionala aceea de a folosi un infractor in rolul unui ofiter acoperit, Nelu Iordache fiind de altfel un vechi client al procurorilor. Numai ca si situatiile in care se autorizeaza astfel de „acoperiti” sunt unele cu totul aparte, in care se considera ca este aproape imposibil de „virusat” gruparile vizate prin metodele traditionale de monitorizare. Pentru ca, de exemplu, intr-un grup de miliardari, doar unul de-al lor poate face „treaba murdara” pentru procurori.

Cosmarul  partenerilor

De asemenea, este demn de subliniat si ca aceasta autorizare girata de catre magistrati se acorda doar pentru o perioada limitata. Insa una destul de lunga pentru ca „plosnitele” umane ale DNA sa poata face ravagii in mediile pe care le-au „virusat”. Si dintre care, fara putinta de tagada, se distinge mediul de afaceri. Unul ai carui membri de vaza sunt deja cuprinsi de frisoane doar la gandul ca, timp de doua luni, Nelu Iordache si ceilalti colaboratori ai DNA autorizati in acest caz au luat parte cu ei la combinatii sau la tot felul de discutii pregatitoare, blindati fiind de tehnica. Iar daca pana acum partenerii traditionali de afaceri isi tot faceau sperante ca nu pot fi turnati pentru ca toti sunt „manjiti” si „au pus botul”, iata ca acum a cazut si acest mit. Pentru ca, dupa cum spuneam, „plosnitele” au de acum dreptul nu doar de a purta tehnica, dar si de a lua si a da la randul lor mita, sub stricta supraveghere a procurorilor! Ceea ce-i face pe initiatii sistemului sa parieze pe detonarea unor noi „bombe” care vor zdruncina din temelii mediul de afaceri, principalii vizati fiind cei abonati la contracte cu statul. De aceasta data insa, ca si in cazul Murgeanu, se pare ca nu va mai fi loc de multa vorbarie, procesele urmand sa mearga in proceduri simplificate de judecare. Si asta pentru ca, prin intermediul „plosnitelor” din cele mai elitiste medii, procurorii DNA chiar ca pot rupe totul acum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.