Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operație inovatoare la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Bihor: Extirparea laringelui în premieră

chirurgie sanador

Echipa medicală a Secţiei Clinice ORL din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Bihor şi-a extins paleta chirurgicală printr-o intervenţie deosebit de complexă pentru tratamentul tumorilor maligne ale gâtului.

"Această intervenţie complexă, realizată pentru prima dată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, reprezintă un pas important pentru Secţia Clinică ORL, în ceea ce priveşte intervenţiile chirurgicale care se efectuează pentru această patologie", se arată într-un comunicat transmis joi de unitatea medicală, conform Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, Lisa Crăiuţ, pacientul de 68 de ani s-a prezentat cu simptome de răguşeală, insuficienţă respiratorie, şi dificultăţi de alimentaţie (la înghiţit), iar în urma investigaţiilor medicale, a fost diagnosticat cu un carcinom laringian extins (tumoră malignă).

Stadiul avansat al bolii a exclus orice alt tratament cu conservare de organ, motiv pentru care s-a efectuat o laringectomie totală cu evidare ganglionară. Intervenţia chirurgicală a presupus îndepărtarea în totalitate a laringelui (organul respiraţiei şi fonaţiei) şi refacerea tubului digestiv, prin suturarea faringelui.

"Operaţia a fost una extrem de delicată, atât prin prisma complexităţii regiunii anatomice abordate, cât şi prin îngrijirea postoperatorie şi durata extinsă de spitalizare. Intervenţia a avut loc în data de 18 octombrie 2023, a durat cinci ore şi a decurs bine, fără complicaţii intraoperatorii. Postoperator, pacientul a fost sub supraveghere medicală în cadrul Secţiei Clinice ATI I. În momentul de faţă, acesta se simte bine, iar în funcţie de rezultatul histopatologic, se va stabili dacă acesta va trebui să urmeze un tratament oncologic", precizează sursa citată.

Intervenţia chirurgicală complexă a fost posibilă datorită strânsei colaborări dintre medicii şi asistenţii medicali din cadrul secţiilor clinice ORL, respectiv ATI I. Echipa operatorie a fost compusă din dr Ciprian Venter - medic primar ORL, dr Huba Mozes - medic primar ORL, dr Natalia Cucos - medic rezident ORL, dr Gheorghe-Ioan Prada - medic primar ATI şi as Serina Sime - asistentă instrumentară.

Secţia ORL dispune de o echipă medicală dedicată şi performantă, de aparatură medicală de ultimă generaţie, precum şi de susţinerea conducerii spitalului pentru acordarea de servicii medicale de înaltă calitate atât pacienţilor din judeţul Bihor, cât şi celor din judeţele limitrofe, mai menţionează comunicatul SCJU Bihor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.