Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiile din spitalele din județul Iași sunt amânate din cauza lipsei de sânge în condițiile în care numărul donatorilor a scăzut cu un sfert

operatie

Operațiile din spitalele din județul Iași sunt amânate din cauza lipsei de sânge în condițiile în care numărul donatorilor a scăzut cu un sfert, arată responsabilii din sistemul sanitar, anunță MEDIAFAX.

Medicul şef UPU SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, spune că pacienţi care să aibă nevoie de sânge vin încontinuu la spital, iar cazuri grave sunt chiar şi 5 pe zi.

Citește și: Vladimir Putin a anunțat că a înregistrat primul vaccin anti-COVID-19 din lume, iar o fiică a sa și l-a injectat

Doar că sânge nu mai au de unde să ceară.

”Este o criză pe care luna august o aduce în fiecare an, este o criză însă mai mare în acest an. E foarte greu să gestionezi necesarul de sânge într-un spital de urgenţă, e foarte clar că pacienţii care sunt programaţi pentru intervenţii chirurgicale ortopedice sau de chirurgie generală sunt amânaţi o zi două până se găseşte un donator, până se găseşte o resursă de sânge, fie în judeţul Iaşi, fie în judeţele din regiunea de Nord Est. Numărul de intervenţii chirurgicale s-a redus în general la urgenţe şi sunt acum cam jumătate din numărul de intervenţii care se făceau în mod obişnuit într-un spital atât de mare”, a declarat Cimpoeșu.

Directorul Centrului de Transfuzii Iaşi, Lavinia Scripcaru, a declarat la rândul său că luni au donat sânge un număr de 30 de persoane în condițiile în care solicitările cumulate ale spitalelor numai pe componentele de grupă sanguină zero erau 38.

Citește și: Șoc total pentru Violeta Alexandru: A găsit birourile goale în timpul unei inspecții

”Aceste solicitări nu au cum să fie asigurate. Media pe prima jumătate a anului de donatori pe zi a fost în jur 40, mai puţin de 40 de donatori pe zi şi făcând o investigare a aceleiaşi perioade a anului precedent, s-a constatat o scădere cu peste 26 % din numărul de donatori”, a precizat Scripcaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.