Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiune amplă de contraspionaj împotriva Mossad: legătura cu Serbia / serviciile turcești fac dezvăluiri

ofiter-de-rang-inalt-arestat-de-serviciul-de-securitate-suspectul-este-banuit-de-spionaj-in-favoarea-rusiei-18495285

Serviciile secrete turcești au descoperit o rețea „fantomă" a Mossadului în Turcia. Zeci de presupuși spioni Mossad din diferite țări din Orientul Mijlociu au operat la scară internațională și au urmărit străini în Turcia, a descoperit Organizația Națională de Informații din Turcia (MIT), relatează ziarul turcesc DailySabah.

După luni de supraveghere, MIT a descoperit o celulă "fantomă" formată din 56 de agenți care spionau cetățenii non-turci din țară în numele agenției israeliene de informații Mossad, precizează sursa citată.

Într-o operațiune de colaborare cu Direcția Antiterorism a Departamentului de Poliție din Istanbul, unitatea de contrainformații a agenției a arestat șapte persoane care au mărturisit toate că lucrează pentru Mossad în mărturiile lor, potrivit informațiilor culese de ziarul Sabah.

Potrivit MIT, cei șapte suspecți se numără printre cei 56 de agenți legați de un total de nouă rețele, care sunt supravegheate fiecare de nouă agenți Mossad cu sediul la Tel Aviv și care au capacitatea de a opera la scară internațională.

Documentele de la MIT au dezvăluit că spionii adunau informații biografice despre cetățeni străini printr-o metodă de rutare online, urmăreau mișcările vehiculelor prin GPS, pătrundeau în rețele protejate prin parolă bazate pe dispozitive Wi-Fi și aflau locații private.

De asemenea, agenții urmăreau fizic anumite ținte stabilite de Mossad pentru a supraveghea și fotografia întâlniri individuale, operațiune supervizată de un israelian de origine arabă, Soliman Agbaria.

Celula, formată din cetățeni din diferite țări din Orientul Mijlociu, a folosit mai multe site-uri web false în mai multe limbi, în principal arabă, pentru a obține locații tehnice și adrese IP reale, a descoperit MIT.

Toate comunicațiile dintre agenții Mossad din Turcia și din străinătate se făceau prin intermediul unor linii de telefonie mobilă cu utilizare unică deținute de persoane false din Spania, Anglia, Germania, Suedia, Malaezia, Indonezia și Belgia.

Unul dintre liderii grupului, un spion Mossad cu numele de cod "Shirin Alayan", a cărui identitate reală MIT nu a putut-o determina, a folosit o linie telefonică germană pentru a instrui un palestinian pe nume "Khaled Nijim" să creeze platforme de știri false precum "najarland.com, almeshar.com, nasrin-news.com și hresource.co.uk". Aceste site-uri web prezentau exclusiv articole punctuale pentru a atrage ținte care apoi făceau clic pe linkurile virusate, permițând rețelei să se infiltreze în telefoanele lor.

Unitatea din Istanbul a rețelei primea instruire cibernetică și asistență tehnică de la distanță de la un anume Priyanshi Patel Kulhari, proprietarul în vârstă de 24 de ani al firmei de software de spionaj Cyberintelligence International Private Ltd., cu sediul la Tel Aviv, a declarat MIT.

Kulhari, care era în contact permanent cu spionii Mossad, a stabilit cum să se infiltreze în telefoanele vizate și ce articole de știri vor fi promovate pentru ca ținta să dea click, relatează sursa citată.

Legături de mare anvergură

MIT a mai descoperit că Mossad și-a trimis spionii de origine arabă din Istanbul în special în Liban și Siria pentru a culege informații și a marca locații care să fie lovite de drone armate.

Unii agenți sirieni și libanezi care lucrau în oraș au fost, de asemenea, trimiși la Beirut pentru a explora municipiul Haret Hreik și a culege informații. Agenții au descoperit coordonatele exacte ale unei clădiri ocupate de Hezbollahul libanez, precum și identitățile unor personalități militare și politice de rang înalt ale grupării, care locuiesc la etajul al treilea al clădirii.

Un alt lider al rețelei cu numele de cod "Abdulla Qassem", a cărui identitate reală rămâne, de asemenea, necunoscută, deoarece în prezent locuiește în Israel, s-a prezentat ca fiind un arab iordanian care trăiește în Suedia și a instruit de la distanță un bărbat pe nume Zeyd Saadeddin să facă fotografii și să analizeze nivelul de securitate al unei clădiri de importanță strategică din cartierul Qudsiyeh din Damasc.

În plus, Mossad a trimis zeci de spioni, inclusiv cetățeni turci, în călătorii turistice secrete cu trei opriri, mai întâi în Serbia, apoi în Dubai și, în cele din urmă, în capitala Thailandei, Bangkok, trei locuri care nu necesită viză pentru cetățenii turci. În Bangkok, agenții urmau să fie duși la un centru Mossad pentru a învăța spionaj.

Acolo, un turc pe nume Okan Albayrak, un agent Mossad fugar, a fost învățat să redacteze rapoarte, să supravegheze ținte, să se sustragă și să scape de serviciile de informații precum MIT, să documenteze fotografii, să observe și să analizeze informații și să pună dispozitive de urmărire prin satelit pe vehicule.

MIT a aflat, de asemenea, că Mossad a dezvoltat metode prea complicate și a desfășurat diverse operațiuni în Istanbul pentru a eluda serviciile de informații turcești.

Mohammed Filli și Abdullah Fellaha, spioni Mossad din Alep, au descoperit biroul lui Hisham Younis Yahya Qafisheh, directorul executiv sirian al unei companii de investiții imobiliare din cartierul Kağıthane din Istanbul, și au planificat o tâlhărie pentru a-i confisca telefonul și o spargere la apartamentul lui Qafisheh din cartierul Bașakșehir pentru a-i fura computerele și documentele.

Filli și Fellaha au fost, de asemenea, implicați în supravegherea unei fundații și a mai multor cetățeni egipteni din Istanbul, printre care un jurnalist disident, un medic și un funcționar de la un birou de schimb valutar.

Logica de funcționare

În timp ce Mossad deținea așa-numitele birouri în diverse domenii de activitate în Malaezia, Indonezia și Suedia, toate operațiunile erau gestionate din capitala israeliană.

Serviciile de informații israeliene testează loialitatea și abilitățile agenților săi de teren punându-i să supravegheze ținte false, denumite "albe", precum moschei, biserici, Marele Bazar și Bazar Egiptean, cele mai cunoscute locuri turistice din Istanbul. Apoi, agenții de teren sunt promovați.

Activitățile unui spion includ cinci niveluri în timpul cărora agentul este supus unui antrenament operațional la distanță. După ce termină cel de-al cincilea nivel, spionul este detașat într-un post de peste hotare pentru a fi instruit ca ofițer profesionist de informații.

De asemenea, presa turcă a relatat în luna mai că MIT a destructurat o altă celulă de 15 agenți Mossad cu sediul în Istanbul și a efectuat șase arestări.

A fost constatat că agenții au fost instruiți în Europa de către directori Mossad și au primit sarcina de a supraveghea o companie și 23 de persoane cu legături comerciale cu Iranul și vizate de Israel.

În decembrie anul trecut, Turcia a demascat un alt grup de șapte persoane care spionau palestinienii pentru Mossad, care își foloseau informațiile pentru a lansa campanii de defăimare online și amenințări împotriva palestinienilor.

MIT, în cooperare cu poliția turcă, a descoperit o serie de rețele de spionaj în ultimii ani, inclusiv una care lucra pentru Rusia, și a dejucat un complot al Iranului de a asasina cetățeni israelieni în Turcia. Operațiunile au dus, de asemenea, la descoperirea unei povești a agenților de informații iranieni de a răpi disidenți iranieni care s-au refugiat în Turcia, relatează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.