Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiune de spionaj de amploare a Mossad în Turcia: peste 40 de persoane, săltate de serviciile secrete turcești

romanialibera.ro
Mossad Israel

O operațiune comună a Poliției din Istanbul și a Serviciului Național de Informații (MIT) împotriva suspecților de spionaj asupra palestinienilor din Turcia a dus la reținerea a 44 de persoane, transmit autoritățile turce. Șapte dintre acestea au fost arestate în cele din urmă. Suspecții sunt acuzați de serviciile turcești că au divulgat informații despre expatriații palestinieni din Turcia către agenția israeliană de informații Mossad, relatază DailySabah.

Autoritățile turcești investighează de ceva vreme "companii de consultanță" cu sediul la Istanbul, care ofereau clienților lor servicii de investigații private prin intermediul contactelor lor cu agenția israeliană. Potrivit anchetatorilor, Mossad a plătit suspecți pentru a desfășura activități de supraveghere a palestinienilor și a organizațiilor lor neguvernamentale (ONG-uri) din Turcia, informează sursa citată. O operațiune a fost lansată la începutul acestei săptămâni împotriva suspecților. Declarațiile suspecților interogați au arătat că activitatea lor a ajutat Mossad să lanseze campanii de defăimare online și amenințări împotriva palestinienilor, relatează publicația DailySabah.

De asemenea, este în curs de desfășurare o investigație pentru a captura alți 13 suspecți în cadrul operațiunilor. Printre cei reținuți se numără I.Y., care a fondat o asociație de detectivi privați în 2007, și un profesor universitar.

MIT a demascat anul trecut o altă rețea de agenți care lucrau pentru Mossad. Rețeaua, care era formată din cinci celule separate de câte trei persoane, a fost urmărită de unitățile MIT timp de un an. După ce informațiile au fost împărtășite cu poliția, forțele antiteroriste i-au prins pe cei 15 spioni într-o operațiune secretă desfășurată la 7 octombrie în patru provincii. Potrivit rapoartelor, spionii furnizau Mossadului informații despre studenții internaționali înscriși la universitățile turcești, în special despre cei care credeau că ar putea lucra în viitor în industria de apărare.

Poliția turcă, în cooperare cu MIT, descoperise în ultimii ani o serie de rețele de spionaj, inclusiv una care lucra pentru Rusia, și a descoperit un complot al Iranului pentru asasinarea unor cetățeni israelieni în Turcia. Operațiunile au dus, de asemenea, la descoperirea  unui posibil plan al agenților de informații iranieni de a răpi disidenți iranieni care s-au refugiat în Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.