Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiune Interpol pe tot globul: Vastă cantitate de droguri confiscate şi peste 1300 de arestări

static.euronews.com
Interpol

O uriaşă cantitate de droguri în valoare de peste 7170 milioane de dolari a fost confiscată într-o operaţiune de amploare pe plan global coordonată de Interpol, informează joi organizaţia, transmite dpa. În aceeaşi operaţiune au fost arestaţi 1333 de suspecţi, anunță Agerpres.

Operaţiunea Lionfish V, lansată pe 23 iunie, a durat 39 de zile şi a vizat traficul de droguri ilegale pe cale aeriană, terestră şi maritimă în 22 de ţări, printr-o abordare coordonată.

Au fost sechestrate peste 291 de tone de precursori de narcotice şi 35,5 tone de narcotice.

Deşi drogurile "tradiţionale" cum sunt cocaina şi canabisul continuă să reprezinte o parte semnificativă a pieţei narcoticelor ilegale, operaţiunea a scos în evidenţă intensificarea producţiei şi comercializării drogurilor de sinteză cum sunt metamfetamina, captagon şi ketamina, notează Interpol într-un comunicat de presă.

Grupările de crimă organizată produc cantităţi nelimitate de droguri sintetice folosind precursori chimici, ceea ce le asigură o marjă foarte mare de profit. Producţia de droguri sintetice nu depinde de factori de mediu sau externi, cum este cea de cocaină şi heroină, şi poate fi realizată în zone urbane, în apropiere de noduri majore de transport.

Pe parcursul celor cinci săptămâni ale operaţiunii, autorităţile au capturat 1,8 tone de ketamină, 683 kilograme de metamfetamină şi 581 kilograme de captagon, dar şi 20,2 tone de cocaină, 11,7 tone de canabis, 158 kg de heroină, 65.100 tablete şi 48 kg de tramadol, 9.500.000 de tablete de pseudoefedrină folosite pentru producerea metamfetaminei, precum şi câteva zeci de arme de foc, rachete şi explozibil.

În Cambodgia a fost desfiinţat un superlaborator clandestin cu o capacitate de producţie de mii de kilograme de ketamină, iar poliţia a arestat o persoană căutată pe plan internaţional cu "alertă roşie" pentru presupusă contrabandă internaţională cu droguri.

Traficanţii de droguri arestaţi sunt cetăţeni a 25 de state diferite.

Tot în cadrul acestei operaţiuni, autorităţile din India au realizat cea mai mare captură individuală de heroină, 75,3 kilograme din acest drog fiind interceptate în portul Mundra.

Operaţiunea a mai relevat că traficanţii folosesc cele mai diverse moduri de transport pentru narcotice, inclusiv containere de transport maritim, poştă aeriană, servicii poştale expres, vehicule comerciale, ambarcaţiuni rapide Go-fast şi aeronave de mici dimensiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.