Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiune militară secretă demarată de SUA: cum au fost evacuați pe furiș americanii cu ajutorul talibanilor; rolul sediului MAI

Nexta
Kabul aeroport

Personalul militar american a convenit în secret cu talibanii să escorteze grupuri americane la aeroportul din Kabul în timpul unei operațiuni de evacuare a civililor din Afganistan, relatează CNN, citând două surse.

"Unul dintre oficiali a spus că Forțele Speciale SUA au organizat călătorii secrete la aeroport și la centre de apel pentru americani în timpul procesului de evacuare", relatează canalul.

Americanii care doreau să părăsească Afganistanul au fost sfătuiți să ajungă la punctele speciale de adunare de lângă aeroport, unde talibanii i-au întâlnit, le-au verificat documentele și i-au dus la punctul de unde au fost luați de forțele americane. Acest sistem a făcut posibilă ocolirea mulțimii de afgani înghesuiți la intrările în aeroportul din Kabul.

Astfel de excursii de grup la aeroport au fost făcute de mai multe ori pe zi, notează jurnaliștii. Unul dintre aceste puncte de adunare a fost clădirea Ministerului de Interne. „A funcționat și a funcționat excelent”, a spus una dintre sursele canalului.

În același timp, sursele CNN nu au specificat dacă toți americanii au fost autorizați de talibani atunci când au fost verificate documentele.

CNN notează că au existat informații conform cărora unii americani cu pașapoarte americane și posesori de cărți verzi nu au fost lăsați prin punctele de control în drum spre aeroport. De asemenea, mai remarcă jurnaliștii, în timpul evacuării din Kabul, administrația Biden a subliniat că talibanii cooperează cu americanii și că au spus că vor asigura accesul american în condiții de siguranță la aeroport.

Războiul de 20 de ani

Președintele american Joe Biden a anunțat oficial la 31 august sfârșitul războiului de 20 de ani al Statelor Unite și al aliaților NATO din Afganistan, pe care l-au purtat sub pretextul combaterii terorismului.

Ultimele avioane de transport ale Forțelor Aeriene ale SUA au părăsit aeroportul din Kabul pe 30 august , evacuând armata SUA rămasă care îl păzea și diplomații care lucrau în portul aerian, care a rămas ultima lor fortăreață din capitala afgană.

Vezi și: VIDEO | Talibanii, dotați involuntar de SUA - Armele și echipamentele de miliarde de dolari lăsate în urmă de americani în Afganistan .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.