Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operaţiunea antiteroristă din Paris s-a încheiat. Un câine al poliţiei a fost ucis

caine antitero

Operaţiunea antiteroristă din suburbia pariziană Saint-Denis s-a încheiat, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului Stephane Le Foll, confirmând informaţiile anterioare furnizate de surse din poliţie, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres. Stephane Le Foll a furnizat această informaţie în cadrul unui briefing de presă după şedinţa de guvern.

Un câine polițist a fost ucis în raidurile de astăzi din Saint Denis. Se numea Diesel și avea șapte ani.

Două persoane baricadate în apartamentul luat cu asalt au murit, printre care o femeie care s-a aruncat în aer. Cealaltă victimă este un suspect a cărui identitate nu a fost încă stabilită, informează surse din poliţie.

Şapte persoane au fost în total arestate, dintre care trei se aflau în apartamentul vizat de poliţie, alte două în apartamentele vecine şi alte două în apropiere.

Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor teroriste de la Paris, nu se află printre persoanele arestate în timpul operaţiunii antiteroriste de la Saint-Denis, relatează postul RTL şi ziarul Le Monde.

Jihadiştii pregăteau un nou atentat

Presupuşii jihadişti împotriva cărora forţele de poliţie franceze au lansat miercuri în zori o operaţiune în suburbia Saint-Denis, din nordul Parisului, intenţionau să comită un atentat în cartierul financiar La Défense, potrivit unei surse apropiate anchetei, citată de publicaţia L'Hebdo. 

'Forţele de ordine căutau terorişti care pregăteau o acţiune viitoare pe baza informaţiilor SDAT (serviciile antiteroriste, n.red.) şi din străinătate', a declarat sursa citată, pentru Reuters. 'Este o nouă echipă care plănuia (să comită) un atentat în La Défense', a adăugat ea.

Martori: "Aveai impresia că e război"

Explozii, rafale de focuri de armă, survol al elicopterelor, desfăşurare de soldaţi - sunt lucrurile la care au fost martori de la primele ore ale dimineţii locuitorii din centrul Saint-Denis, unde a avut loc un asalt al poliţiei pentru căutarea lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul 'creier' al atentatelor de la Paris de vineri, relatează AFP şi DPA. 

Operaţiunea, care îl viza în special pe presupusul organizator al atentatelor de vineri de la Paris, a început la ora locală 04:20 (03:20 GMT). Hayat, de 26 de ani, care-şi petrecuse noaptea la nişte prieteni, pe strada Corbillon, unde se desfăşura asaltul, relatează că totul a început 'în momentul în care ieşeam de la ei pentru a pleca cu un mijloc de transport în comun'. Ea a auzit 'focuri de armă' şi a crezut că este 'o reglare de conturi'. 

'Dar tirurile au continuat, au ajuns la faţa locului multe întăriri şi au izolat strada Republicii. Aveai impresia că e război. Niciodată nu aş fi crezut că aici s-ar putea ascunde terorişti. Aş fi putut fi lovită de un glonţ', a povestit ea. 

Un alt locuitor din zonă a relatat pentru DPA că a fost trezit de zgomotul armelor de foc. 'În jur de 04:30 am auzit împuşcături. M-am trezit, m-am uitat pe geam şi am văzut poliţişti', a povestit Sanoko Abdoulaye. 

'Am întrebat ce se întâmplă şi mi-au spus să nu mă apropii de fereastră', a adăugat el. 'Împuşcăturile au durat 30 de minute - bam, bam, bam', a spus el, descriind momentul în care poliţiştii au luat imobilul vizat cu asalt şi s-au angajat într-un schimb de focuri cu presupuşii terorişti. 'I-am văzut pe poliţişti la pământ, alergând în toate părţile, armata', a spus el. 

Sanoko Abdoulaye s-a mutat în Saint-Denis în 2000 şi spune că situaţia securităţii nu s-a îmbunătăţit deloc după atacul terorist din ianuarie de la Charlie Hebdo. El mărturiseşte că nu este surprins că ancheta poliţiei a ajuns în această zonă. 'Atmosfera nu e bună. Dacă aş fi avut banii necesari, aş fi plecat deja. Sunt atât de multe droguri aici', a adăugat el. 

Centrul comunei Seine-Saint-Denis, una cu foarte mulţi imigranţi, a fost în întregime izolat de forţele de ordine. 

Cu puţin timp înainte de ora 07:30, exploziile erau încă auzite, potrivit jurnaliştilor AFP, şi în jur de 50 de militari au fost desfăşuraţi la intrarea în perimetrul de securitate, de-a lungul vitrinelor magazinelor, cu arme de asalt în mâini. 

Prefectura poliţiei a recomandat locuitorilor din Saint-Denis să rămână la adăpost şi să nu iasă din locuinţe. Şcolile şi liceele din centrul localităţii au fost închise miercuri, iar transportul cu metroul, autobuzele şi tramvaiele care deservesc Saint-Denis a fost întrerupt, a anunţat RATP, regia de transport locală. 

Un bărbat în vârstă de circa 30 de ani afirmă sub acoperirea anonimatului că asupra apartamentului său de la nr. 8 de pe strada Corbillon au dat asaltul poliţiştii. 

Un prieten mi-a cerut să adăpostesc doi dintre amicii lui. Am spus că nu am saltele, dar el mi-au spus că 'nu e grav', aveau nevoie doar de apă şi de rugăciune. Prietenul meu mi-a spus că veneau din Belgia', a adăugat el. 

'Mi s-a cerut un serviciu, l-am făcut, nu eram la curent că erau terorişti', a explicat bărbatul, foarte agitat, înainte de a fi încătuşat şi luat de poliţişti. 

În faţa bisericii, unde s-au adunat jurnalişti şi trecători, Emma, de 25 de ani, povesteşte că în jurul orei şase dimineaţa era în oraş şi încerca să meargă la un spital. 'Nu exista niciun autobuz şi se auzea zgomotul elicopterelor. Am înţeles că se întâmpla ceva'. 

La numai 50 de metri de militari, jurnaliştii transmit în direct informaţii de la faţa locului în mai multe limbi. Puţin mai departe, zeci de maşini de poliţie şi pompieri staţionează în intersecţie, relatează AFP. 

Didier, de 34 de ani, un locuitor al cartierului, mărturiseşte că nu este liniştit, chiar dacă vede patrule înarmate la tot pasul. 'Parcă sunt în căutarea cuiva', a afirmat el. Pe de altă parte, un alt localnic de 33 de ani spune că se simte în siguranţă în condiţiile în care poliţiştii cu cagule din forţele speciale patrulează cu arma în mână.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.