Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiunea cerealele ucrainene - SUA pun presiune pe România și alte țări vecine pentru rute suplimentare

observatornews.ro
cereale ucraina

SUA caută modalități alternative de a exporta cereale din Ucraina după retragerea Federației Ruse din Acordul privind Marea Neagră. Washingtonul negociază cu Turcia și cu țările vecine, potrivit The Wall Street Journal.

Oficialii americani confirmă că se poartă negocieri cu Turcia, Ucraina și țările vecine pentru a găsi rute alternative de export de cereale.

Conform planului, până în octombrie, Ucraina va exporta 4 milioane de tone de cereale pe lună de-a lungul Dunării. Cea mai mare parte a produselor agricole va fi transportată în porturile românești, iar de acolo spre alte destinații.

Potrivit rapoartelor de la Washington, SUA analizează toate opțiunile potențiale, inclusiv soluții militare, pentru a proteja navele care se îndreaptă spre și dinspre porturile ucrainene de pe Dunăre. Cu toate acestea, SUA au refuzat să vorbească despre alte opțiuni. De asemenea, nu se știe ce țări vor participa la această acțiune.

Publicația notează că Ucraina și aliații săi se pregătesc pentru un scenariu în care Rusia nu se întoarce la acordul privind cerealele. În același timp, Turcia încearcă să aducă Moscova înapoi la acord.

Amintim că zilele trecute ministrul Sorin Grindeanu a declarat că România își propune să dubleze în următoarele luni capacitatea lunară de tranzit a cerealelor ucrainene către portul său emblematic de la Marea Neagră, Constanța, la 4 milioane de tone, în special prin fluviul Dunărea.

CONTEXT

În iulie, Rusia a anunțat că se retrage din "acordul privind cerealele" din cauza presupusei neîndepliniri a termenilor acestuia. În același timp, armata rusă a început să bombardeze porturile ucrainene și infrastructura de cereale din sudul Ucrainei.

După cum s-a raportat, Ucraina a anunțat recent deschiderea unor coridoare temporare pentru navele comerciale în Marea Neagră. Cu toate acestea, Marina ucraineană a subliniat că amenințarea din partea Federației Ruse rămâne. Rutele sunt destinate în principal plecării navelor civile care se află în porturile ucrainene Chornomorsk, Odesa și Pivdenny de la începutul războiului.

Miercuri, 16 august, prima navă a părăsit portul Odesa după încetarea "acordului privind cerealele".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.