Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operaţiunea COBRA GOLD. Exerciţii militare de amploare în Asia

Cobra Gold, exerciţiile militare anuale co-găzduite de Statele Unite şi Thailanda, au început marţi în oraşul de coastă thailandez Chonburi, cu prezenţa Statelor Unite încă redusă în urma puciului de la Bangkok din 2014, relatează agenţia DPA, conform agerpres.

Organizate pentru prima oară în 1982, peste 20 de ţări participă în prezent la Cobra Gold. Acestea sunt cele mai mari exerciţii militare din Asia-Pacific şi au loc în fiecare an în Thailanda, cel mai vechi aliat al Statelor Unite în Asia de Sud-Est.

Citeşte şi: Un nou val de arestări în Turcia. Peste 500 de persoane au fost SĂLTATE într-o singură zi

În jur de 3.600 de militari americani au fost trimişi în provincia Chonburi, la 175 km sud de Bangkok, şi în provincia Nakhon Ratchasima, la 260 km nord-est de capitală, pentru acest eveniment care se desfăşoară pe durata a 11 zile. Cifra este aproape la fel ca cea de anul trecut, dar inferioară celor 4.300 de militari care au participat la exerciţii de acest tip înaintea loviturii de stat din 2014, a declarat ambasada SUA.

SUA şi-au redus participarea la exerciţii după lovitura de stat militară din 2014 în Thailanda, declarând că speră ca relaţiile bilaterale să poată fi pe deplin restabilite odată ce ţara revine la democraţie.

Junta thailandeză a salutat decizia Washingtonului de a-l trimite pe amiralul Harry B. Harris, şeful Comandamentului SUA în Pacific şi ofiţerul american cu cel mai înalt grad care participă la exerciţiile de război după lovitura de stat. Acesta a transmis un semnal puternic că superputerea rămâne angajată în regiunea Asia-Pacific, a declarat junta thailandeză, deşi politica administraţiei Trump faţă de regiune rămâne neclară.

"Relaţiile (Thailanda-SUA) rămân neschimbate. Vizita lui (Harris) înseamnă că Thailanda încă joacă un rol important în securitatea regiunii", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului pentru DPA.

Exerciţiile Cobra Gold intervin pe fondul apropierii relaţiilor dintre Thailanda şi China. La sfârşitul lunii ianuarie, marina thailandeză a asigurat plata a 13,5 miliarde baht (385 milioane de dolari) pentru achiziţionarea de submarine din China, în aşteptarea aprobării cabinetului, a relatat Bangkok Post.

Citeşte şi: Reacţia Rusiei după DEMISIA care a cutremurat Casa Albă

"De la lovitura de stat din mai 2014 şi o reducere a relaţiilor din partea Statelor Unite şi a UE, Thailanda a căutat să demonstreze că are alte opţiuni prin aprofundarea relaţiilor cu China", a declarat Nigel Gould-Davies, lector de ştiinţe politice la Mahidol University International College (Thailanda).

A 36-a ediţie a exerciţiilor militare Cobra Gold, primele astfel de exerciţii după învestirea preşedintelui american Donald Trump, la 20 ianuarie, includ o demonstraţie de asalt amfibie ce implică printre altele raiduri militare cu elicoptere.

Exerciţiul de tip CALFEX (Combined Arms Live Fire Exercise), anulat în 2015 în semn de protest faţă de lovitura de stat, dar reluat în 2016, va fi de asemenea inclus, a confirmat ambasada Statelor Unite.

Junta din Thailanda a anunţat că alegeri generale vor avea loc la începutul anului 2018, în ciuda unei promisiuni anterioare că vor fi organizate în acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.