Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiunea 'Foc de Artificii': polițiștii au făcut prăpăd, după ce au efectuat peste 500 de percheziții

politie bun

Peste 150 de articole pirotehnice, în valoare de aproape opt milioane de lei, au fost confiscate de poliţişti în cadrul acţiunii “Foc de Artificii”, fiind realizate peste 500 de percheziţii, iar 1285 de persoane sunt cercetate, informează News.ro.

Poliţia Română a transmis, sâmbătă, printr-un comunicat, că la data de 21 noiembrie a început acţiunea “Foc de artificii 2022-2023”.

“Acţiunile desfăşurate au în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare, de către societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, precum şi identificarea persoanelor fizice şi juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice, în vederea sancţionării acestora conform prevederilor legale”, a precizat Poliţia Română.

Astfel, până în prezent, au fost verificate 1.844 de persoane fizice şi juridice autorizate, fiind efectuate 5.380 de acţiuni în complexe, pieţe şi alte obiective. Pe timpul desfăşurării acţiunilor, au fost identificate 1.166 persoane fizice şi juridice neautorizate.

“În urma acestor activităţi, au fost efectuate 503 percheziţii şi au fost înregistrate 1.098 de dosare penale, în care sunt cercetate 1.285 de persoane. De asemenea, au fost constatate 1.249 de infracţiuni şi aplicate 302 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 471.950 de lei. De asemenea, au fost confiscate 153 de tone de articole pirotehnice din categoriile F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 şi P2, în valoare de peste 7.800.000 de lei. Au fost reţinute 12 persoane, faţă de patru fiind dispusă măsura controlului judiciar”, a mai precizat sursa citată.

O astfel de acţiune a avut loc în perioada octombrie - decembrie 2022, când poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au documentat activitatea unui grup infracţional organizat, constituit la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţelor Ilfov şi Călăraşi, specializat în săvârşirea de infracţiuni privind regimul materiilor explozive.

“Modul de operare al grupului ar fi constat în achiziţionarea de articole pirotehnice din categoriile F1, F2, F3, F4, P1 şi P2, de la mari producători de astfel de materiale, din Bulgaria şi Polonia, pe care le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul României şi pe care le-ar fi transportat în diferite localităţi din judeţele Călăraşi şi Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti, Sectorul 2, în vederea recomercializării şi folosirii cu ocazia sărbătorilor de iarnă”, a transmis Poliţia Română.

Astfel, la data de 28 decembrie, poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu cei ai structurilor teritoriale de arme, explozivi şi substanţe periculoase din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Ilfov, Călăraşi, Argeş, Teleorman şi Ialomiţa, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Poliţia Sectorului 2, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, Institutului Naţional de Criminalistică, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, au făcut 21 de percheziţii domiciliare, la locuinţele membrilor grupării, cât şi în locuinţele unde ar fi fost comercializate articolele pirotehnice, situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Călăraşi, fiind puse în executare opt mandate de aducere.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi indisponibilizate aproximativ 3,5 tone de articole pirotehnice.

Cercetările sunt continuate în cele două dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „constituirea unui grup infracţional organizat”, „orice operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept” şi ,,folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă”. Şase persoane au fost reţinute.

O altă captură importantă de materiale pirotehnice a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie, în judeţul Suceava.

În perioada 29 – 30 noiembrie 2022, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au făcut cinci percheziţii şi au descoperit astfel 8,1 tone de articole pirotehnice, deţinute fără drept, în valoare de aproximativ 500.000 de lei şi 110.140 de bucăţi ţigarete, de provenienţă comunitară.

Două persoane sunt cercetate în acest caz sub control judiciar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.