Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operaţiunea MAMUT a Interpol pe toate continentele. HAECHI-II a însemnat peste 1.000 de arestări şi 27 de milioane de dolari confiscaţi

static.euronews.com
Interpol

O mie de suspecţi au fost reţinuţi şi 27 de milioane de dolari confiscaţi în cadrul unei vaste operaţiuni împotriva criminalităţii cibernetice derulate pe toate continentele de către Interpol, a anunţat vineri organizaţia internaţională de cooperare poliţienească, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Operaţiunea numită "HAECHI-II" s-a derulat între iunie şi septembrie 2021 şi a dus la descoperirea faptului că "grupuri criminale organizate transnaţionale utilizează internetul pentru a sustrage milioane de dolari de la victimele lor înainte de a-i redistribui în conturi bancare din întreaga lume".

În total, 1.003 persoane au fost reţinute, 2.350 de conturi bancare poprite şi peste 50 de notificări trimise, vizând fapte de uzurpare de identitate, investiţii frauduloase şi spălare de bani în legătură cu pariuri ilegale, precizează Interpol într-un comunicat.

"Suntem departe de ideile percepute în materie de fraudă online, care ar ţine de o criminalitate de slabă anvergură", subliniază organizaţia, care susţine că a testat "cu succes" cu acest prilej un protocol care să permită împiedicarea plăţilor.

Interpol citează astfel exemplul unei importante fabrici de textile columbiene unde managerului i s-a spart contul de e-mail şi au fost transferaţi 16 milioane de dolari în două conturi bancare chineze. Jumătate din această sumă era deja transferată atunci când frauda a fost descoperită.

Sesizate, autorităţile judiciare columbiene au contactat rapid biroul Interpol de la Bogota şi, datorită unei cooperări între birourile din Beijing, Bogota şi Hong Kong, fondurile transferate au fost îngheţate. În total, 94% din sumă a fost interceptată "într-un timp record, salvând întreprinderea de la faliment", potrivit Interpol.

"Să opreşti în timp ce se produc infracţiuni financiare online, înainte ca banii să dispară în buzunarele celor care îi transferă, este o cursă contracronometru", a spus directorul general al poliţiei columbiene, Jorge Luis Vargas Valencia, citat în comunicat.

Dosarul columbian a permis şi descoperirea unei aplicaţii de mobil maliţioase intitulate "Squid Game", după numele unui serial sud-coreean difuzat pe Netflix, care s-a dovedit a fi un virus ce permite, odată încărcat, piratarea informaţiilor bancare ale utilizatorului şi plata unor servicii "premium" fără acordul său.

Operaţiunea HAECHI-II a arătat că "avântul criminalităţii financiare online născut din pandemia de COVID-19 nu arată niciun semn de încetinire", a declarat la rândul său Jürgen Stock, secretar general al Interpol.

Bugetul organizaţiei care reuneşte 195 de ţări este de 145 de milioane de euro în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.