Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiunea nazistă 'Drang nach Osten' pe care rușii o invocă: Serghei Lavrov compară extinderea NATO cu politicile lui Hitler din Europa de Est

News.ro
Serghei Lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat miercuri extinderea NATO către Est cu dorinţa lui Adolf Hitler de a ocupa noi teritorii în estul Europei, a consemnat EFE.

"În esenţă, expansiunea nesăbuită a NATO reflectă aceleaşi intenţii care au stat la baza politicii lui Hitler 'Drang nach Osten' ('Marşul spre Est)", a declarat Lavrov în cadrul celei de-a 11-a reuniuni internaţionale a înalţilor oficiali din sfera securităţii, organizată de Consiliul de Securitate rus, relatează Agerpres.

Lavrov a susţinut că Statele Unite au distrus în mod deliberat arhitectura de securitate europeană, acordând "o atenţie specială creării de ameninţări inacceptabile pentru Rusia". "Este suficient să menţionăm retragerea Statelor Unite din Tratatul privind rachetele balistice, în urmă cu mai bine de 20 de ani, din Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară, din tratatul Cer deschis", a spus şeful diplomaţiei ruse în discursul său, transmis pe postul public de televiziune Rossia 24.

Probleme și cu OSCE...

Lavrov a acuzat, de asemenea, SUA şi aliaţii lor că au transformat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) "într-o structură marginală" în domeniul securităţii europene şi că au intrat "de mult timp pe un făgaş de provocare prin extinderea NATO spre Est".

Acest lucru, a subliniat el, "este contrar promisiunilor politice făcute liderilor sovietici de a nu extinde alianţa niciun centimetru şi, de asemenea, contrar angajamentelor asumate la cel mai înalt nivel de a nu-şi consolida propria securitate în detrimentul securităţii celorlalţi".

Potrivit lui Lavrov, Occidentul şi-a dezvăluit "adevăratele intenţii în decembrie 2021, când a respins propunerile Rusiei de a i se da garanţii de securitate obligatorii din punct de vedere juridic", în sensul ca Alianţa Atlantică să se retragă din ţările care au aderat la NATO începând din 1997.

Armele livrate Ucrainei sunt o problemă pentru Rusia

El a mai notat că în prezent Occidentul nu-şi ascunde intenţia de a face ca Rusia să sufere o "înfrângere strategică" şi pentru aceasta foloseşte "regimul de la Kiev, care este burduşit cu arme ale NATO".

"În acelaşi timp, o parte din livrările occidentale (de arme) - şi o parte din ce în ce mai mare - se răspândesc, scăpate de sub control, în întreaga lume", a menţionat Lavrov.

Ministrul de externe rus a reiterat că aliaţii NATO sunt "de fapt şi de drept implicaţi direct în conflict de partea Kievului", atenţionând că "o astfel de linie iresponsabilă creşte semnificativ ameninţarea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare".

Serghei Lavrov a menţionat că Rusia trimite semnale capitalelor occidentale despre inadmisibilitatea unui astfel de scenariu, "dar aceste semnale sunt ignorate sau denaturate în scopuri propagandistice".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.