Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiunea Pegasus: Un senator de opoziţie polonez acuză procurorii de pasivitate

www.kaspersky.com
pegasus

Un senator de opoziţie polonez care crede că telefonul său i-a fost spionat folosindu-se programul de spionaj Pegasus, dezvoltat de grupul israelian NSO, a acuzat procurorii că au eşuat să acţioneze concret în acest dosar, preferând să paseze altor autorităţi acest 'cartof fierbinte', transmite marţi Reuters.

Agenţia Associated Press a relatat în această lună că cercetători de la Universitatea din Toronto au descoperit că senatorul Krzysztof Brejza a fost în 2019 ţinta hackerilor folosindu-se programul Pegasus, în timpul unui scrutin în care conducea campania electorală a celui mai mare partid de opoziţie din Polonia.

De asemenea, AP a scris că cercetătorii din cadrul proiectului Citizen Lab al Universităţii din Toronto au ajuns la concluzia că Ewa Wrzosek, o procuroare care a criticat reformele din justiţie iniţiate de guvernul conservator de la Varşovia, şi Roman Giertych, un avocat implicat în mai multe cazuri împotriva partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), au fost ţintele programelor spyware.

Krzysztof Brejza, Ewa Wrzosek şi Roman Giertych afirmă că partidul de guvernământ PiS este responsabil pentru spionarea telefoanelor lor, potrivit Agerpres.ro.

''Biroul procurorului nu face nimic, este paralizat'', a declarat Brejza pentru Reuters, adăugând că i-a semnalat Parchetului încă din septembrie că telefoanele sale şi soţiei sale sunt spionate.

El a precizat că plângerile pe care le-a depus au fost transferate între diverse birouri din ţară ale Parchetului fără niciun efect.

Din momentul instalării într-un telefon mobil, programul Pegasus permite accesul la mesageria şi datele utilizatorului, dar şi activarea dispozitivului de la distanţă pentru a capta sunete sau imagini.

Canalul privat de televiziune polonez TVN a raportat în 2019 că agenţia de stat anticorupţie CBA a cheltuit 7,6 milioane de euro pe programe de spionaj pentru telefoane.

Contactat de AFP, proprietarul israelian al Pegasus a spus că acesta a fost vândut doar "agenţiilor legitime de aplicare a legii care folosesc aceste sisteme în baza unor mandate pentru a lupta împotriva infractorilor, teroriştilor şi a corupţiei".

La începutul anului, Ungaria era singura ţară din UE citată de un consorţiu de jurnalişti de investigaţie ca potenţial utilizator al programului de spionaj Pegasus, cu sute de ţinte printre care jurnalişti, avocaţi şi alte persoane publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.