Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operele lui Constantin Brâncuși fac senzație la Muzeul de Artă Modernă din New York

www.evz.ro
Muza Adormită - Brâncuși

Mai multe lucrări ale sculptorului Constantin Brâncuși sunt expuse la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York, SUA, într-o prezentare care include filmări, desene și fotografii legate de influența artistului născut în România și consacrat la Paris, potrivit site-ului instituției.

Expoziția "Constantin Brancusi Sculpture", deschisă duminică la MoMA, își propune să pună în valoare cele 11 sculpturi semnate de Brâncuși aflate în colecția instituției din New York.

Pentru prima dată, lucrările sunt prezentate publicului alături de filmări, desene ale artistului și fotografii care redau relațiile sculptorului cu prieteni și colecționari celebri.

"Ceea ce reiese este un portret al artistului care și-a asumat riscul să abordeze forma cu o inventivitate care a schimbat cursul artei ce i-a urmat", spun curatorii evenimentului.

Printre materialele inedite, curatoarele Paulina Pobocha și Mia Matthias amintesc și de colecția de discuri păstrată de Brâncuși, cu ocazia expoziției deschise până în ianuarie 2019, MoMA lansând o listă de piese dintre cele adunate de artist. Printre preferințele lui Brâncuși se numără fragmente din compoziții semnate de Johann Sebastian Bach, Igor Stravinsky, Erik Satie și Pierre Boulez, dar și piese interpretate de Benny Goodman, Cab Calloway și orchestra sa ori de Fletcher Henderson și Sophie Tucker, scrie Mediafax.

Muzeul a încărcat o listă a pieselor preferate de Brâncuși în varianta apple store care poate fi ascultată aici: https://itunes.apple.com/us/playlist/constantin-brancusi-sculpture/pl.u-DdAN8Eosal589Vv?app=music. De asemenea, lista se găsește și pe contul Spotify al muzeului american.

Constantin Brâncuşi (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj - decedat pe 16 martie 1957, la Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.