Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opinia redactată de Monica Macovei, de modificare a Regulamentului OLAF, a fost adoptată de comisia LIBE

monica macovei m10 agerpres

Potrivit documentului, votat astăzi cu o largă majoritate, este necesară o relație solidă si clară de cooperare între OLAF și Procurorul European (EPPO), care să asigure un schimb eficient de informații și să garanteze că activitățile celor două instituții europene se completează, și nu se suprapun.

 

EPPO va efectua anchete și va finaliza urmărirea penală, inclusiv cu trimiteri în judecată, în cazurile definite ca infracțiuni de "fraudă" cu fonduri europene, iar OLAF va continua să facă investigații administrative în cazurile de "iregularități" cu fonduri europene, care nu apar ca infracțiuni la prima vedere, și se va ocupa de recuperarea banilor. Tot OLAF va trimite EPPO dosarele în care investigațiile administrative conduc la posibile infracțiuni de fraudă cu fondurile UE.

 

“Am stabilit foarte clar competențele OLAF și EPPO pentru ca relația dintre cele două instituții să nu genereze dispute privind competențele. OLAF și EPPO își vor consulta reciproc sistemele electronice de gestionare a cazurilor pentru a vedea, de pildă, dacă Procurorul European nu a deschis deja o anchetă penală într-un anumit caz. Tot pentru a nu duplica investigațiile, OLAF trebuie să notifice imediat EPPO dacă există indicii de natură penală în cazurile cercetate de OLAF și să nu deschidă sau să continue o anchetă deja investigată de Procurorul European”, a declarat Monica Macovei.

 

“Probele dintr-o anchetă trebuie să fie admisibile în instanță și, de aceea, Procurorul European trebuie să aibă prioritate, pentru a se asigura respectarea tuturor garanțiilor procedurale”, a mai spus Monica Macovei.

 

Reducerea până la dispariția riscului ca anchetele penale să fie compromise de măsuri administrative, care ar putea indica suspectului faptul că o anchetă penală este în desfășurare, este o altă prevedere din documentul redactat și negociat cu alte grupuri politice de europarlamentarul Monica Macovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.