Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opinie: De ce ar juca Kremlinul pe mâna tandemului Maia Sandu-Andrei Năstase?

REUTERS/ Sergei Karpukhin
putin deget

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză a jurnalistului Sebastian Rusu referitoare la debarcarea regimului Plahotniuc din Republica Moldova, care potrivit autorului ”rămâne o victorie de etapă a Kremlinului”.

jurnalistii.ro:

(...) Deşi mulţi politicieni, jurnalişti, analişti, „păreologi” au clamat victoria europenismului la Chişinău vineri seară, situaţia din R.Moldova este mult mai complicată decât a fost în momentul în care alianţa formată din Blocul ACUM şi PSRM a început ofensiva anti-Plaha din plenul moldovean, sub bagheta Zinaidei Greceanîi, o democrată „putinistă” cu legături strânse în rândul silovikilor de la Kremlin. Nu sunt şi nu am fost vreodată fan al lui Vladimir Plahotniuc, dar asocierea Blocului ACUM cu oamenii Moscovei s-ar putea dovedi o greşeală tactică majoră până în iarnă, întrucât Igor Dodon şi PSRM au mână liberă în Moldova pentru a controla Procuratura şi instituţiile de forţă.
Sub beţia unei victorii de moment împotriva celui mai puternic şi viclean oligarh, care a făcut jocurile în statul moldovean între 2009 şi 2019, aleşii Blocului ACUM şi ai PSRM vor avea o „lună de miere”, după care va începe o luptă pentru acaparea instituţiilor de forţă ale R.Moldova, dezoligarhizate sub impulsul „europenizării şi al dreptăţii sociale şi morale”. Din acest joc intern, va câştiga încă odată Federaţia Rusă  care pentru moment o va lăsa mai moale cu federalizarea R.Moldova, şi va căuta un alt moment prielnic, cel mai probabil prin primăvara anului viitor.
De asemenea, la Chişinău va începe o „vânătoare de vrăjitoare, de dosare şi de personaje puşcăriabile”, pentru a masca lupta internă pentru putere a celor două forţe câştigătoare, iar punctul culminant ar putea fi aducerea în cătuşe a lui Vladimir Plahotniuc, pentru a fi deferit justiţiei statului moldovean. Îmi este greu să cred că bunele intenţii ale Maiei Sandu vor prevala în reconstrucţia statului moldovean, după eliminarea elementelor corupte şi impuse de Plahotniuc, în contextul în care ora exactă se va da la Kremlin. În toată această ecuaţie, România este total ieşită din acest joc în contextul în care guvernările de la Bucureşti au girat combinaţiile lui Plahotniuc, iar pentru serviciile noastre secrete spaţiul dintre Prut şi Nistru este terenul ideal pentru a cheltui aiurea bani pe forme fără fond şi pe oameni de paie. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Hemiciclul Parlamentului European arată, astăzi, după alegeri, ca un mozaic neasamblat, ale cărui componente aşteaptă să fie lipite de compromisul alianţelor politice. În această arhitectură atât de colorată şi de fragmentată, pe 26 mai, românii au aşezat câteva piese care pot contribui la o nouă construcţie europeană şi pot deveni un liant între Bucureşti şi instituţiile europene.
Este clar că, începând din această vară, Uniunea Europeană va intra într-un proces complicat de redefinire.
Dezbaterea din Parlamentul European nu va fi influenţată doar de forţele centrifuge ale iliberalismului, dar şi de Brexit, de provocările legate de securitatea internă, de divergenţele din interiorul NATO, de migraţie, de noi reguli privind stabilitatea fiscală, de provocările integrării europene pe axa Est-Vest şi Nord-Sud, de procesul de extindere, de tranziţia energetică, de dependenţa de importurile de resurse energetice din ţări terţe şi de relaţia transatlantică, de cea cu China şi cu Rusia.
La toate acestea, Parlamentul European trebuie să aibă un răspuns. Dacă politica este, într-adevăr, arta compromisului, cu siguranţă că această teorie va fi testată de multe ori în următorii cinci ani, în Parlamentul European. Peste 50% dintre euroaleşii din 26 mai sunt figuri noi şi, pentru prima dată din 1979, cele două blocuri tradiţionale, Popularii şi Socialiştii, nu mai deţin majoritatea. Pentru a-şi păstra influenţa, vor fi constrânse să formeze o largă coaliţie ce ar putea să-i includă pe cei din Renew Europe (En Marche, ALDE şi USR/Plus) şi pe Verzi.
Nu este exclus ca, punctual, să asistăm şi la alianţe de conjunctură. PPE ar putea să se bazeze pe unii dintre naţionaliştii de dreapta pentru a forma majoritate pe chestiuni economice atunci când centrul-stânga va vedea diferit lucrurile. Socialiştii s-ar putea folosi de voturile stângii radicale pentru a trece măsuri sociale şi norme legate de respectarea mediului care nu au susţinerea PPE. Cert este că noul grup Renew Europe ar putea înclina balanţa în numeroase momente, profitând că blocul de europarlamentari al lui Matteo Salvini nu va fi capabil să îşi traseze o linie politică coerentă.
În contextul unui Parlament European atât de fragmentat, la mare căutare vor fi politicienii care întrunesc cel puţin trei calităţi: au abilitatea să identifice consensul acolo unde alţii nu văd decât probleme, sunt influenţi atât în statele membre care i-au ales cât şi în Europa, cunosc regulile jocului din Parlamentul European, sunt buni comunicatori şi pot găsi soluţii pentru marile teme de pe agenda publică naţională şi europeană.(Mai multe detalii AICI)

RFI:

Facebook, Visa, PayPal, Uber, Spotify şi MasterCard crează o monedă digitală - Libra. Ea va fi prezentată marţi şi va putea fi folosită de la mijlocul lui 2020. Din Franţa, singura companie care a pornit în această aventură se numeşte Iliad, din grupul de telecomunicaţii Free. “Ar trebui să fie la fel de simplu să trimitem bani cu telefonul mobil precum am trimite o fotografie”, declara în aprilie Mark Zuckerberg, preşedintele-director general al Facebook.
Facebook s-a asociat de fapt cu 28 de grupuri mondiale din cele mai diverse domenii. Toate aceste sociatăţi s-au reunit în cadrul unei fundaţii independente, cu sediul central la Geneva şi care se va ocupa de această nouă monedă.
Societăţi financiare, operatori de telecomunicaţii, platforme de e-comerţ – membrii acestei fundaţii sunt din cele mai diverse domenii şi din cel mai diverse ţări. Obiectivul este de a aduna aproximativ 100 de membri până la lansarea monedei.
Utilizatorii monedei Libra vor putea să trimită fonduri instant şi fără taxe, 7 zile din 7, indiferent de ţară – o monedă fără frontiere. Singura condiţie este ca utilizatorul să dispună de un telefon şi de un portofel digital.
Comparativ cu alte monede – Bitcoin spre exemplu, Libra va dispune de o rezervă compusă din active financiare reale – dolarul american, euro ori lira sterlină.
Rezerva va fi alimentată cu fonduri vărsate de membrii fundaţiei. Biletul de intrare în fundaţie este de 10 milioane de dolari minimum. Cu această sumă, participantul poate dispune de un server legat la reţeaua ce conţine registrul de trazacţii. Totodată, permite investitorului să aibă o voce în viitorul acestei noi infrastructuri financiare. Pe parcurs, rezerva financiară reală ar urma să fie abandonată în funcţie de cererea monedei virtuale. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.