Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OPINIE Florin Cîțu, salvatorul sau groparul PNL și al României?!

florin citu

Greu s-a mai ”născut” Florin Cîțu ca premier! Din a doua încercare în 9 luni. După eșecul debutat în martie 2020, Cîțu a fost ”botezat” în cea mai importantă funcție executivă a României abia în decembrie a anului trecut, în prejma Nașterii Domnului, în cel mai dorit palat de către liberali, acolo unde tronează, de 6 ani unul dintre foștii președinți ai PNL.

Luat la preț de matineu de către colegi, fără a mai vorbi de adversari, Florin Cîțu s-a instalat comod în clădirea devenită țintă a protestelor din ultimii ani. Din Palatul Victoria, Cîțu a spus vrute și nevrute, în ultimele luni, de la fake-news-uri rușinoase, la adevăruri dureroase.

Însă, după vizita de la Bruxelles am descoperit un alt Cîțu. Dincolo de masca medicală care se poate autosteriliza și care filtrează 99,99% dintre virusuri, a apărut un premier cu ouă! Cu unele tari! În Transilvania, dar și în Oltenia natală, și a mea și a lui, ”câța” este pasărea de curte cu cele mai tari ouă. ”Câțu” sau ”câțoiu”, masculul, are un corn în frunte, ceea ce îi lipsește, pentru moment, lui Cîțu de la Victoria. Dar, e posibil să îi crească, unul sau chiar două.

Probabil aureolat de discuțiile de la masa bogaților, Cîțu a prins mare curaj. A dat cu tunul în foștii săi colegi din cabinetul lui Ludovic Orban și i-a amenințat direct pe actualii săi subordonați din executiv. După ce i-a umilit pe liberalii aleși de Orban în echipa sa pentru anul în care a condus România, Cîțu a simțit nevoia să pluseze. Ca la poker, Cîțu s-a aruncat cu un all-in, deși nu are doar banii lui, ci și ai ”familiei”. Iar în cazul lui, ”familia” este formată din liberali, dar familia este și România.

Ajuns la București, Cîțu a spus așa: ”(…) sunt lucruri pe care lumea le așteaptă de la România de 30 de ani de zile. Le vom face anul acesta. Știu că există un risc politic pentru premierul care își asumă așa ceva. Ştiu că în acest moment foarte mulți lideri politici se dau la o parte, pentru că a face reforme e complicat, e nevoie de o asumare şi nu vrea nimeni să îşi sume acest lucru. Îmi asum eu, cu toate riscurile politice, chiar dacă știu că și în Partidul Național Liberal, unde eu activez ca vicepreședinte, va urma un congres și vor fi și acolo candidaturi. Nu mă interesează acest risc, îmi asum acest risc și merg mai departe, indiferent de costul pe care s-ar putea să îl plătesc în acel congres, pentru orice funcție aș candida acolo.”

Curajos, nu?

Apoi, a continuat: ” Îmi asum orice risc politic pentru a face România să meargă pe direcția bună, orice cost politic, indiferent care este acela.”

Sincer, fără a fi vreun expert în politică, nu am mai auzit, în ultimii ani, astfel de declarații de la un nivel atât de înalt.

Dar, imediat apar niște întrebări. Lăsând la o parte faptul că și-a umilit foștii miniștri (unii dintre ei încă sunt miniștri și în cabinetul său), Cîțu își aruncă partidul într-o aventură care se poate termina așa cum a avertizat, deja, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și șef lui Cîțu pe linie politică, într-o prăpastie din care un alt partid istoric, PNȚ-CD, nu a mai reușit să iasă.

Cu de la cine putere Cîțu spune că își asumă toate ”riscurile politice” vorbind în numele PNL? A fost mandatat de partid să joace all-in, să riște tot, iar un eventual eșec economic și al reformelor promise nu va însemna doar sfârșitul său personal ca politician, ci, poate, o îngropare a PNL? Sigur că răspunsul nu îl știm, dar dacă ar fi fost în sensul celor spuse de premier le-am fi auzit de la președintele PNL, Ludovic Orban. Așadar, Cîțu nu are un mandat politic pentru o posibilă ”sinucidere asistată” a partidului. Simțind asul din mânecă, premierul Cîțu vrea să arate că își poate face un renume din numele de familie, că are ”ouăle” tari.

De la Cîțu aflăm că NIMENI nu vrea să își asume riscul pe care și-l asumă el, adică niciun politician. O nouă umilință în public pe care i-o aplică lui Orban, dar și o grandomanie ce l-ar putea duce spre succes. Sau eșec, nu-i așa?

Premierul liberal pribegit, la un moment dat, tocmai prin Noua Zeelandă și despre care se spune că ar fi picat treapta a doua și ar fi ratat admiterea la ASE de două ori, nu riscă doar viitorul PNL, ci vrea să joace la poker și viitorul României. Cu siguranță, niciunul dintre cei care l-au votat pentru postul de senator și l-au imaginat și viitor premier nu cred că au gândit că Florin Cîțu va arunca România, adică și pe ei și familiile lor, într-o cursă care se poate termina extrem de prost.

Vorbind în numele României și riscând totul, Cîțu poate câștiga. Intrat în istorie când s-a sucit să preia frâiele de premier cu doar câteva minute înainte de votul din Parlament, iar apoi când a stabilit recorduri nedorite în cee ace privește împrumuturile din poziția de ministru de Finanțe, premierul Cîțu ne spune că are un an la dispoziție în care să facă tot ce nu s-a făcut în 3 decenii, în care premieri au fost, poate, oameni mai puternici și mai importanți decât el, inclusiv liberali.

Dar, dacă într-un an nu se întâmplă ce ne-a povestit Cîțu? Dacă noi, românii, vom pierde, dincolo de bani, și speranța că un partid care a promis că se poate și altfel decât ne-a arătat PSD, cu ce ne va ”încălzi” că ”streangul” politic l-a sugrumat pe Cîțu? Ce vină va avea România că premierul PNL pus să fie salvatorul ei a devenit groparul țării?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.