Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opinie. Rusia vrea o operațiune de destabilizare permanentă în Republica Moldova

Euractiv
armata rusa

Recentele declarații ale șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, sunt parte a discursului pe care Moscova îl are în raport cu Chișinăul pentru a tensiona situația din Republica Moldova.

De această opinie este activistul civic Valeriu Paşa, expert al Comunităţii ”WatchDog.MD”, transmite Tvr Moldova.

„Nu este nimic nou, asta face parte din discursul oficial și neoficial, mă refer la presa de stat, propagandiști, care toți sunt o extensie a statului rus. Ce vorbește un Kiseliov sau un Lavrov diferența este zero, așa trebuie să trateze cetățenii R. Moldova. Cei care ies și vorbesc de la televiziunile de stat ruse sunt în misiune, primesc indicații de la structurile de stat ruse la fel ca și ministrul de Externe sau președintele. Nu este altceva decât un pic se mai ridică tensiunea pentru că atunci când spune un Kiseliov asta nu apare la știri, când spune un Lavrov asta apare la știri și inclusiv în R. Moldova.

Este o chestie tipică, se numește misiune de influență. Ei ies, fac declarații, pornesc anumite valuri mediatice pentru că urmăresc un anumit scop. În mod absolut evident este în ajun de sezon rece, cu gazul, în colaborare cu procesele de influență pe care le desfășoară agenții de influență ai Federației Ruse și aliații lor în interiorul țării: Șor (vedeți că în fiecare zi sunt proteste), tot felul de agenți de mâna a doua - mai au unul Petrov la Comrat (face proteste), declarații – iese Dodon, valuri de campanii de manipulare în care toți sunt într-o horă pe un cap: începând de la Telegram canale anonime și terminând cu lideri ai partidelor de opoziție, tot felul de fugari de elită – Plahotniuc, Platon și cine vrei. În paralel își creează tot felul de partide proxy, alde Ceban.

Acestea sunt parte din același proces de a crește tensiunea în interiorul R. Moldova, de a adăuga mai multă presiune, îngrijorare în societatea noastră. Le va reuși? Nu cred. O declarație de asta agresivă a lui Lavrov împotriva R. Moldova nu îi ajută pe alde Șor, Platon și alții să-și impună agenda lor aparent socială și economică”, a menționat activistul civic Valeriu Paşa, expert al Comunităţii ”WatchDog.MD”, care a amintit o situație similară în ajunul zilei de 9 Mai.

În opinia lui, „avertismentele” Moscovei în adresa Chișinăului ar putea avea accente mai puternice odată cu începerea sezonului rece, având în vedere situația energetică din R. Moldova.

„Este o operațiune de destabilizare permanentă. O să vedem ce va urma, dar, cu siguranță, vom avea multe provocări de genul ăsta”, a mai opinat Valeriu Pașa.

Prezent în studioul TVR MOLDOVA, preşedintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a fost întrebat dacă Chișinăul urmează să se aștepte la provocări venite dinspre zona găgăuză: „Sper că nu. Sigur că discursurile politice vor persista la fel cum au persistat și în alte perioade, foarte mult contează cum guvernarea va gestiona sezonul rece al anului ca să nu profite de pe urma unei gestiuni defectuoase”, a opinat preşedintele Platformei DA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.